Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Lucky Ajax

Column Column Rex

Ongeveer drie decennia geleden keek ik altijd met veel plezier naar het spelprogramma Doet-ie ‘t of doet-ie ‘t niet. Hoogtepunt van de show vond ik altijd het onderdeel met de Mystery Guest. Hier werd een BN-er door de afdeling visagie volledig omgebouwd en geschminkt tot een ander persoon, welke daarna enkel ja/nee vragen mocht beantwoorden. De stemvervormer en het mistige decor van de Mystery Guest maakte het een extra lastig obstakel om uiteindelijk binnen de tijd te kunnen raden wie er onder de make-up verborgen zat.

Toen ik vorige week na een hele korte nacht bij m’n vriendin in Eindhoven wakker werd brak er lichte paniek uit. Ik kon m’n sleutelbos met daaraan hangend een Ajax-sleutelhanger niet vinden. Nu is zoeken om 6 uur ’s ochtends niet m’n sterkste eigenschap, maar dat ding moest op de trap, in de keuken of in m’n jaszak zitten. Niet dus. Toen de wanhoop nabij was kwam ik op het idee om maar even buiten te kijken. Groot was mijn verbazing dat de sleutel keurig aan de buitenkant van de deur nog in het slot hing. Let wel; in Eindhoven.

Met de korte lontjes van vandaag de dag is het bijna levensgevaarlijk om publiekelijk te laten zien welke voetbalclub je voorkeur heeft. Desalniettemin bezorgde het me die ochtend wel een glimlach; lees opluchting. Je zou kunnen concluderen dat de buurt van m’n vriendin enorm Ajax-minded is of dat er gewoon erg nette mensen wonen. Daarnaast deed het me denken aan de voormalig spelshow van Peter Jan Rens. Stel, ik zou voor het slapengaan de vraag krijgen; Durf jij een nachtje je sleutelbos met Ajax-sleutelhanger aan de buitenkant van de deur te hangen? Ik had het er niet op durven gokken. Aan de andere kant, zo realistisch ben ik dan weer wel, in Rotterdam was waarschijnlijk de hele bos en ook de hele auto verdwenen. Maar dat laatste is een aanname en eerlijk is eerlijk, zou net zo goed ook in het prachtige Altforst of all places kunnen gebeuren. Ik heb geluk gehad, simpel.

Door Rex Broekman