Zicht op de Kaliwaal.
Zicht op de Kaliwaal. Foto: K3

Nieuwe ontzandingsplannen K3Delta

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Wethouder Ans Mol stelde afgelopen donderdagavond de gemeenteraad op de hoogte van nieuwe ontzandingsplannen door zandwinningsbedrijf K3Delta. De nieuwe winning zal zich uitstrekken vanaf de uiterste punt van de Kaliwaal, ten westen van de Blauwe Brug langs Excluton richting Druten, tot aan de oude steenfabriek. Motief van K3Delta: met het nieuw gewonnen zand - gebiedseigen grond - de afwerking van de Kaliwaal realiseren.

Na ontzanding van de uiterwaard Kaliwaal is de plas verondiept door K3Delta met sterk verontreinigde slibstort, die vervolgens afgedekt zou worden met een schone dikke grondlaag. K3Delta heeft nog steeds een vergunning lopen om meer verontreinigde slib te storten in de Kaliwaal, maar heeft daar na bezwaren van omwonenden en gemeente vanaf gezien.
‘Maar,’ zegt de wethouder, ‘de keuze van het bedrijf om niet verder te gaan met de verdere toepassing, daar zit ook een financieel verhaal achter, waarvan ik niet alle ins en outs ken, want ik ken die contracten niet, maar daar krijg ik wel de signalen van.’

Wethouder Mol was al in december door de gemeente Druten geïnformeerd over de nieuwe plannen. Ze heeft vervolgens meer gegevens proberen te vergaren bij de Drutense collega’s en bij de Provincie. De laatste stelt dat deze kwestie een gemeenteaangelegenheid is.

De Provincie is voorzichtig positief ten opzichte van nieuwe natuurontwikkeling, zoals deze nieuwe ontzanding wordt genoemd, en zo denkt de gemeente Druten er ook over, aldus Ans Mol. Niettemin volgt de gemeente West Maas en Waal de Drutense plannen kritisch, wel vanuit een positieve grondhouding. ‘Maar ik moet eerlijk zeggen, de kans is groot dat wij snel buiten spel staan,’ aldus de wethouder, ‘het is een Drutense aangelegenheid.’

Oscar van Doorn van FD Boven-Leeuwen vroeg zich af waarom K3Delta opeens een enorme zandwinning nodig heeft om de Kaliwaal af te dekken en er niet op voorhand al voldoende schoon afdekmateriaal was gereserveerd.

‘Dat was ook een van de vragen die ik aan de gemeente Druten heb gesteld’, zegt Ans Mol. ‘Wat is er dan nog nodig? En wat is de laatste stand van zaken in de Kaliwaal, is de vervuilde slibstort niet al grotendeels afgedekt?’ Ook deze vraag heeft de wethouder bij de gemeente Druten neergelegd.

Door Addy de Meij