Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Afzwaaien

Column Column Babbels

Waar blijft de tijd? Na vier jaar zwaait Corry van Rhee- Oud Ammerveld af als waarnemend burgemeester van Druten. Dames het hof maken ligt niet direct in mijn natuur, maar ere wie ere toekomt: Van Rhee deed het voorbeeldig in haar functie.

Op papier was ze waarnemer, maar ze was zo aanwezig dat niemand om haar heen kon. Ze was zelfs zo zichtbaar dat bepaalde partijen probeerde haar samen met haar Wijchense collega verantwoordelijk te houden voor de mislukte gemeentelijke fusie.

Een hele flauwe, potentieel beschadigende aantijging, maar ze doorstond hem ogenschijnlijk moeiteloos. Met een immer scherpe blik tijdens de persgesprekken, een open houding naar diegenen die wat extra aandacht verdienen en gelukkig een gezonde dosis humor die dit werk ongetwijfeld nodig heeft.

En dan te bedenken dat Corry van Rhee bij haar benoeming eind 2018 voor een gigantische trendbreuk zorgde in Druten. Ze was zowaar de allereerste vrouwelijke burgemeester in een gemeente die tot dat moment zelfs nog nooit een vrouwelijke wethouder had gekend. Dergelijke mannenbolwerken vind je doorgaans alleen in de bible belt.

Maar met Van Rhee aan het roer kwam daar langzaam verandering in. De burgemeester is dan ook niet te beroerd waar nodig de barricaden op te gaan voor de vrouw. Op de radio legde ze haarfijn uit wat er nodig is om meer vrouwen in het openbaar bestuur te krijgen.

Zo moet er betere begeleiding komen voor vrouwen die aan kinderen beginnen. Zaken als kinderopvang en partnerverlof zijn vereisten. Maar ze wees er ook op dat diezelfde vrouwen het vertrouwen moeten hebben dat anderen voor hun kind kunnen zorgen en bovenal: dat vrouwen zelf het vertrouwen moeten hebben dat ze die mooie (bestuurs)baan aankunnen.

Eén ding weet ik zeker: Corry van Rhee - Oud Ammerveld kon haar baan prima aan. Ze zal het vast toepasselijk vinden dat ook haar opvolger vrouw is. Eén ding is zeker: alleen al aan het evenaren van haar voorganger krijgt Sigrid Sengers een stevige dobber.

Door Patrick Huisman