Stemadvies

De Provinciale Staten worden nog altijd gezien als een ver-van-mijn-bed show. En dat terwijl de Provincie heel wat zaken regelt waar u en ik dagelijks mee te maken hebben. Het openbaar vervoer. Het pontjesverkeer. Woningbouw. Duurzame energie. De stikstofproblematiek… Zomaar wat redenen om ook in Druten, Beuningen en West Maas en Waal massaal richting stembus te gaan.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen bleef in 2019 steken op 56 procent. Dat lijkt niet veel, maar het is juist een fikse opsteker vergeleken bij de 47 procent die vier jaar daarvoor kwam opdagen. Wat zou het toch mooi zijn als de opkomst ditmaal minstens 60 procent is. Want waarom zou u eigenlijk niet gaan stemmen?

Laat u in ieder geval niet weerhouden door die vermoeiende dooddoeners als 'wat maakt mijn ene stem nou uit?' Als iedereen dat zou denken, dan hebben we een groot probleem. Iedere stem telt, simpelweg omdat iedere stem geteld wordt.

Dat brengt me bij die andere fraaie platitude: 'Maakt niet uit wát ik stem, ze doen toch hun eigen zin.' Daar is geen woord aan gelogen: als u door te stemmen een partij groot maakt, gaan ze inderdaad doen wat ze aangekondigd hebben. Dat lijkt me een erg prettig idee.

Dan is er het gevreesde gevaar van coalitievorming. Om te kunnen regeren worden zoveel compromissen gesloten dat geen enkele partij voldoende kan binnenhalen voor zichzelf. Dat is nu eenmaal het logisch gevolg van leven in een democratie. We vinden massaal dat er ruimte moet zijn voor alle politieke geluiden, maar dan krijg je dus ook meer partijen in een coalitie.

Dus op wie moet u stemmen? Ook nu ga ik geen stemadvies geven. Dat doen Stemwijzer en Kieskompas veel beter. Wel een kleine overdenking: de afgelopen jaren hebben we gezien wat voor ellende ontstaat als partijen problemen ontkennen of uit de weg gaan.

Leer van het verleden: Nieuwe partijen die dit nu ook weer doen zijn niet de oplossing, zij zijn het probleem.