Wilbert Litjens, Henk Schellekens en Chris van Rossum.
Wilbert Litjens, Henk Schellekens en Chris van Rossum. Foto: John van Gelder

Waar stem je voor bij de komende waterschapsverkiezingen?

MAAS EN WAAL - De stempassen en kandidatenlijsten zijn als het goed is in uw brievenbus gevallen. Op 15 maart mogen we weer naar de stembus voor waterschapsverkiezingen én Provinciale Statenverkiezingen. Twee lagere overheden die minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk zijn. 

Door Jeanette van Rossum

Ons Waterschap Rivierenland heeft haar werkgebied tussen de rivieren Maas en Waal vanaf de Alblasserwaard tot en met Berg en Dal. Het werk van het waterschap raakt dus iedereen in het rivierengebied. Haar taak is om voor de inwoners veilige dijken te maken. Om overal in de regio voldoende, niet te veel en niet te weinig, water te hebben. Door goed beheer van dijken, sluizen en sloten en zuivering van ons afvalwater. Het waterschap houdt zich ook bezig met natuur, recreatie, biodiversiteit, volksgezondheid, landbouw en ruimtelijke ordening. Zo zorgt het waterschap dat er voor mens en dier voldoende gezond en schoon (drink)water is. Water opslaan tegen droogte en weer wegpompen bij overlast. Dat is de kerntaak van een waterschap.

Verschillende belangen

Er liggen verschillende belangen en meningen over hoe dit waterbeheer het beste kan gebeuren. Het algemeen bestuur en dagelijks bestuur, beide onder leiding van de dijkgraaf, zijn er druk mee. Ons land telt 21 waterschappen, vroeger ook wel hoogheemraadschappen genoemd. Ze bestaan uit gekozen vertegenwoordigers, maar ook uit mensen die vanuit de landbouw, bedrijven of natuurorganisaties met een geborgde zetel zitting hebben. Deze organisaties wijzen zelf hun kandidaten aan. Op 15 maart mogen we nieuwe volksvertegenwoordigers voor ons Waterschap Rivierenland gaan kiezen. We gaan dus stemmen op kandidaten die de politieke partijen aandragen. Deze ingezetenen zijn inwoners van de streek en behartigen een algemeen belang. Door te gaan stemmen, kun je je invloed uitoefenen.

Kandidaten uit Maas&Waal

Er prijken verschillende namen van inwoners uit onze gemeenten in Maas en Waal op de kandidatenlijst waarop je een hokje rood mag kleuren. Zij willen zich inzetten en meedenken over goed waterbeheer. Maas en Waal heeft met zijn grote risico op overstromingen, een aparte problematiek voor het waterschap. Wonen in een rivierendelta brengt nu eenmaal specifieke gevaren en kansen met zich mee. Jan van Lent, voorzitter van ZLTO Maas en Waal, is daarom blij met de Maas en Waalse ZLTO kandidaten voor ons uitgestrekte Waterschap. 'In een organisatie met verschillende belangen is het goed dat mensen die de streek goed kennen, kunnen meepraten en meebeslissen. Henk Schellekens uit Dreumel is kandidaat namens het CDA, Wilbert Litjens uit Puiflijk en Chris van Rossum uit Maasbommel beiden voor de BBB (Boer Burger Beweging). Waterschap Rivierenland heeft een groot werkgebied. De belangen van goed waterbeheer liggen in de Alblasserwaard echt heel anders dan in het Rijk van Nijmegen. Laat duidelijk zijn: de taakstelling van voldoende schoon water en veilige dijken geldt in het hele gebied. Maar hoe men het uitgevoerd wil hebben kan per gebied, sector, organisatie en zelfs per inwoner verschillen. Dit vraagt om maatwerk. Een goede vertegenwoordiging uit onze regio doet er dan toe.'