Pontje Alphen
Pontje Alphen Foto: Reinier Jansen

Macht van Provincie groter dan je denkt

Algemeen

Voor veel mensen is het niet altijd duidelijk wat de Provinciale Staten allemaal doen. Er lijkt weinig contact tussen de burgers en deze lagere overheid. Erg populair zijn deze verkiezingen niet. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst 56,2 procent. Ter vergelijking: bij de Tweede Kamer verkiezingen van 2021 was dat 78,7 procent.

Toch kunnen we invloed hebben op het provinciale beleid en de uitvoering ervan. Het gaat over dingen die ons allemaal dagelijks raken. Op 15 maart mogen we een stem uitbrengen op de te verkiezen statenleden. Indirect kiezen we dan ook de 75 leden van de Eerste Kamer. Alles bij elkaar genoeg redenen om woensdag een hokje rood te gaan kleuren.

Over het algemeen kun je stellen dat de Provincie zich bezighoudt met zaken die te groot zijn voor gemeenten en te klein voor het Rijk. Ze ziet bijvoorbeeld toe op de financiën van gemeenten. Verder liggen haar taken bij duurzame ruimtelijke ontwikkeling. Ze moet de ruimte evenwichtig verdelen onder inwoners (wonen), wegen en openbaar vervoer, bedrijven, landbouw, recreatie en natuur. De Provincie zorgt voor een veilige en schone leefomgeving. Grote bedrijven hebben daarom een milieuvergunning van de Provincie nodig. Verder stimuleert zij de productie en het gebruik van duurzame energie. Indien nodig wijst zij locaties aan voor windmolens en zonneparken. Samen met de waterschappen is zij ook verantwoordelijk voor goed waterbeheer in de regio’s. Ook het leefbaar houden van het platteland, met goed openbaar vervoer, zorg en onderwijs hoort bij haar werkzaamheden.

Veerponten
Regionale bereikbaarheid is een kerntaak voor de provincies. Dit is een hot item voor het Land van Maas en Waal. Met zijn geïsoleerde ligging, ver weg van de steden, is goed openbaar vervoer van belang. Er mogen geen busdiensten verdwijnen. En met het opdrogen van de gelden uit het provinciale Verenfonds, heeft deze regio er zorgen bij. Het voortbestaan van de huidige veerdienstregelingen komen in gevaar. Het is van belang om alle veerponten over de Maas met een royale dienstregeling in de vaart houden. Bereikbaarheid van scholen, zorg, winkels en sociale contacten worden anders uitgehold. De veerponten zijn essentieel voor de leefbaarheid in Maas en Waal. De Provincie heeft er een cruciale rol in.

Eerste Kamer
Wie een stem uitbrengt op een kandidaat voor de Provinciale Staten, stemt indirect ook voor de Eerste Kamer. Elk gekozen statenlid kiest later een Eerste Kamerlid. Meestal is dat een persoon van dezelfde partij. In de Eerste Kamer worden wetten getoetst op kwaliteit en uitvoerbaarheid. Wetten die vanuit de Tweede Kamer of het kabinet worden ingediend, worden hier nog eens tegen het licht gehouden. Zo krijgen stemmen uit de regio een geluid in landelijke wetgeving. Ook jouw stem volgende week woensdag. Voor waterschap, Provincie en Eerste Kamer.

Door Jeannette van Rossum