Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN
Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN Foto: GER LOEFFEN

Klonterkolos

Column Column Babbels Column Babbels

Vanwege carnaval en de vreselijke gebeurtenissen in Turkije (Giro 555 staat nog open!) was ’t wat ondergesneeuwd. Maar laten we ’t eens hebben over de Federatie Dorpslijsten en hoe ze sinds afgelopen maand niet eens meer verbergen de enige echte baas in West Maas en Waal te zijn.

Geloof het of niet: raadslid zijn is een tijdrovende klus met een hoge werkdruk. Alleen al om bij te blijven dienen er stapels dossiers gelezen te worden. En da’s nog los van alle raads- én commissievergaderingen, bewonersbijeenkomsten en informatieavonden die je moet voorbereiden en bijwonen.

Om de boel behapbaar te houden zijn er de fractievolgers, mensen die raadsleden bijstaan en ontlasten. Met twee zetels in de raad hebben Sociaal Maas en Waal, VVD en het CDA elk recht op één fractievolger. Er is echter zoveel te doen dat de fracties voorstelden er per partij een kracht bij te krijgen.

Maar dat liet de Federatie Dorpslijsten niet gebeuren. Waarom zou je andere partijen immers helpen slagvaardiger te worden zodat ze hun kiezers beter kunnen vertegenwoordigen? Dat zou je alleenheerschappij maar onnodig ondermijnen. Met elf zetels heeft de partij zelf helemaal geen extra politieke handjes nodig, dus sprak Frans van Echteld namens de rest van de club een veto uit.
Dit FD-veto is een klap in het gezicht van coalitiegenoot CDA die, heel christelijk, de andere wang toekeerde en het zonder morren liet gebeuren. Net als de VVD plakt de partij liever op het pluche dan dat ze een vuist maken tegen de dictatuur van de dorpelijke dreumesjes.

Officieel bestaat de FD uit losse dorpspartijen, in de praktijk is het één grote partij die lak heeft aan de behoeftes van de rest. Bij volgende verkiezingen doen alle andere partijen er verstandig aan samen een blok te vormen en niet met de FD in zee te gaan.

Zolang alle dorpspartijtjes samensmelten tot klonterkolos is er van een democratische coalitie geen sprake… En daarmee is West Maas en Waal een echte schijn-democratie.

Door Patrick Huisman