Archeoloog Nils Kerkhoven (r) bij opgravingen in Dreumel.
Archeoloog Nils Kerkhoven (r) bij opgravingen in Dreumel. Foto: Connie van Leeuwen

Lezing: Troffelen in Tremele

Historie

DREUMEL - Woensdag 15 maart geeft archeoloog Nils Kerkhoven een lezing: Troffelen in Tremele.

De lezing wordt georganiseerd door Vrouwen van Nu en gaat over archeologische vondsten in Maas en Waal. In het najaar van 2022 was het weer raak: bij opgravingen in het dorpshart van Dreumel kwamen bijzondere archeologische vondsten uit de vroege middeleeuwen massaal uit de bodem tevoorschijn. ‘Dreumel en omgeving zit propvol archeologisch lekkers’ werd er geroepen door de archeologen. 

In 2014 was er al die bijzondere opgraving in het centrum van Dreumel. Een noodopgraving die professionele archeologen samen met dorpsbewoners gedurende enkele weken uitvoerden. Het werd de eerste opgraving in Nederland die met crowdfunding werd gerealiseerd en leidde tot spectaculaire resultaten. En wat te zeggen van het archeologische avontuur van ‘Expeditie Over de Maas’ tussen Dreumel en Alphen dat leidde naar de ontdekking van een van de grootste en rijkste archeologische vindplaatsen van Nederland? 

Tijdens de lezing gaat Nils Kerkhoven ook in op de ongekende archeologische rijkdom in de Dreumelse bodem. Wat is de stand van zaken inzake de uitwerking van de resultaten van die noodopgraving uit 2014? Hoe spectaculair zijn die? En wat is de relatie van deze resultaten met die van de recente opgraving in het dorpshart en ook die van Expeditie Over de Maas? En wat zegt dit alles nou over de eventuele archeologische rijkdom en geschiedenis van andere dorpen in de gemeente West Maas en Waal?

Informatie en aanmelden
Deze lezing is op woensdag 15 maart in D’n Hoender, aanvang 20.00 uur. De lezing is openbaar, dus iedereen is welkom. Gratis entree. De drankjes zijn voor eigen rekening. Opgeven kan tot en met zondag 12 maart via e-mail: vrouwenvannu.dreumelalphen@gmail.com of telefonisch bij: Truus Hulsen 06-12 50 44 34 of Hennie van Os: 06-21 50 34 59.