Fotoshoot bij de brandweer
Fotoshoot bij de brandweer Foto: Britt Raafs.

‘Maos en Waolse Plaotjes’ maken bij de brandweer

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Afgelopen zaterdag waren de deelnemers van het fotoproject ‘Ut Maos en Waolse Plaotje’ uit Wamel bij de brandweer in Beneden-Leeuwen uitgenodigd om de mooiste foto te maken van de brandweer in actie. 

Oude en nieuwe brandweerauto’s, brandweermannen in vol ornaat, een rookmachine en een demonstratieruimte werden geregeld om de fotoshoot tot een succes te maken. De opdracht was om een actiefoto te maken. De deelnemers kregen dertig minuten om de beste foto te maken en aan te leveren. De winnende foto krijgt een ereplaatsje in het gebouw van de brandweer. 

Ut Maos en Waolse Plaotje
‘Ut Maos en Waolse Plaotje’ is een fotoproject met als doel om deelnemers gedurende de wintertijd een leuke en creatieve activiteit te bieden en om jong en oud bij elkaar te brengen. Aan de hand van acht foto-opdrachten verspreid over vier maanden worden tien teams van elk twee personen (een 65-plusser en een 65-minner) uitgedaagd om de mooiste Maas en Waalse foto’s te maken. Het gaat in het project om gezelligheid, samenwerking, herinneringen aan vroeger ophalen en plezier beleven in Wamel. Drie professionele fotografen, Britt Raafs, Menno Binsma en Eilem Akar, begeleiden het project en geven uitleg en advies.

Anja Valckx, Sociaal Werker van Sociom: ‘We zijn inmiddels over de helft van de opdrachten en het is hartverwarmend om als ondersteuner voor de leefbaarheid in het dorp te ervaren hoe de deelnemers naar de geplande zaterdagochtenden uitkijken en met elkaar in gesprek zijn over vroeger, wat er speelt en natuurlijk welke foto’s het mooiste zijn. Iedereen steekt er wat van op en wordt fanatieker, de vrijwilligers van de werkgroep blijven zich verbazen. Ik hoop echt dat dit project in de andere dorpen ook een kans krijgt. Middels de leefbaarheidssubsidie van de gemeente West Maas en Waal kan dit eenvoudig opgestart worden.’

Het project is gebaseerd op het TV-programma Het Perfecte Plaatje. Het afgelopen seizoen was Jochem van Gelder daarin te zien en hij werd tweede van dat seizoen. Tijdens een van de bijeenkomsten van ‘Ut Maos en Waolse Plaotje’ heeft Jochem verteld over zijn ervaringen.

De winnende foto van de fotoshoot bij de brandweer.
Jochem van Gelder was bij een van de bijeenkomst te gast