Nieuwbouw in de wijk Tichellande in Druten.
Nieuwbouw in de wijk Tichellande in Druten. Foto: John van Gelder

Woningbouw in Druten tot 2030 naar 970 woningen

DRUTEN – De gemeente Druten gaat tot 2030 minimaal 970 nieuwe woningen bouwen. Druten maakt onderdeel uit van de zogenaamde woondeal Regio Arnhem/Nijmegen die met het Rijk en de Provincie een overeenkomst heeft gesloten over het bouwen van extra woningen om het tekort in de regio en Nederland op te lossen. 

Door Ton Ebben

Voor Druten wil dat zeggen dat men voor ieder dorp tot 2030 doelstellingen heeft gemaakt voor wat betreft het aantal te realiseren woningen. Voor Afferden en Deest zijn dat er dat in beide kernen 90. In Horssen moeten er in deze periode 85 woningen worden gebouwd en in Druten/Puiflijk 705. Om deze aantallen te kunnen halen moet de gemeente natuurlijk plannen maken om die woningbouw mogelijk te maken. Dat is met alle waarborgen die worden gevraagd voor onderzoeken geen simpele opgave meer en procedures kunnen hierdoor erg lang duren, soms wel enkele jaren. Zelfs dan is er geen zekerheid dat een plan de eindstreep haalt. Daarom is in de woondeal afgesproken dat er gestreefd wordt naar 130 procent plancapaciteit. Dit is nodig om, als er een plan niet haalbaar is, er toch voldoende plannen zijn om 100 procent te halen. 

Wethouder Brink sluit ook niet uit dat er een tijdelijke stop komt op kleine projecten (1 tot 5 woningen) omdat deze onevenredig veel capaciteit vragen van de ambtelijke organisatie.

Betaalbare woningen

In de woondeal is de verplichting dat twee van de drie te bouwen woningen in het betaalbare segment valt. Dat houdt in minimaal 30 procent sociale huurwoningen en minimaal 35 procent middenhuur- en betaalbare koopwoningen tot een maximum bedrag van 355.000 euro. 

Wethouder Brink noemde als belangrijk winstpunt dat die 30 procent niet alleen per gemeente, maar ook per bouwproject verplicht is. Volgens hem is dat van belang omdat dit ontwikkelaars duidelijkheid geeft en het voor de ontwikkelaars geen zin meer heeft om te gaan 'shoppen' omdat alle gemeenten gebonden zijn aan de afspraken. Als men wil bouwen dan hanteren alle gemeenten in de regio Arnhem en Nijmegen dezelfde uitgangspunten. 

Flexwoningen 

Ondanks alle inspanningen zal het toch nog wel een aantal jaar duren alvorens de problemen op de woningmarkt, door het grote tekort, is opgelost. Aanvullend op het bouwprogramma omvat de Woondeal daarom onder meer ook regelingen over een betere benutting van leegstaand vastgoed en flexwoningen. Ook de gemeente Druten heeft aangegeven dat men deze wenst te realiseren. In Druten staan 60 flexwoningen gepland en de gemeente is met de zogenaamde prestatie afspraken met woningcorporatie Woonwaarts voor 2023 overeengekomen 50 van deze woningen te realiseren. Wethouder Brink zegt dat er op dit moment naar locaties wordt gezocht. De woningen zijn bedoeld voor starters, statushouders en spoedzoekers. Eerder al werd een klein aantal van deze woningen gepland in Horssen met Woningcorporatie De Kernen.
Ook met het vastgoed zijn er concrete plannen, zoals appartementencomplexen op de plaats van het vervallen Introgebouw op de Klepperheide en op de plaats van de Balles vestiging te Druten.