Kruiproute

Deze column begint met een quizje! Welk statement klopt: ‘Partij voor de Dieren wil legbatterij nieuw leven inblazen’, ‘VVD pleit voor snelheidsverlaging’ of ‘GroenLinks wil af van zonnepanelen’. Inderdaad, ze passen stuk voor stuk niet bij de partijen… En toch is die van de VVD waar.

Als het aan de VVD in West Maas en Waal ligt wordt er binnenkort flink op de rem getrapt op de Prins Willem-Alexanderbrug. De maximumsnelheid is daar 100 km/u, maar fractievoorzitter Ellen Jagtenberg constateert dat teveel automobilisten zich niet aan die limiet houden en dat moet anders. Je zou denken dat de VVD als vroem-vroem partij stevig doorrijden zou toejuichen, maar nee.

De Prins Willem-Alexander is sowieso een bottleneck. Omdat de A50 (weer) te druk wordt, gebruiken steeds meer automobilisten de brug als snelle sluiproute. Bij het knooppunt Ewijk gaan ze via de Maas en Waalweg richting de brug om zo vlak voor Tiel de A15 op te schieten (of andersom).

Handig uitgevogeld, maar inmiddels krijgen omwonenden steeds meer last van al dat langsrazende verkeer. Als het aan hen ligt komen er heel snel geluidswallen, maar uiteraard doet de provincie daar weer ingewikkeld over. En dat de gemeente het vervolgens nalaat om gas bij te geven om dit onderwerp op de kaart te krijgen zal ook niemand verbazen.

De andere oplossing, de voorgestelde snelheidsverlaging van uitgerekend de VVD, blijft opmerkelijk. Van de sluiproute een kruiproute maken. Het voelt als een wassen neus: alsof overtreders spontaan genezen zijn als ze maar 80 mogen. En waarom zou je mensen die wel keurig 100 rijden nodeloos straffen?

Dat kan alleen werken als er na de verlaging veel strenger gehandhaafd gaat worden. Dat past wel bij de 'law & order' partij als de VVD. En een lagere maximumsnelheid betekent dat de boetes stukken hoger uitvallen… Het draait dus allemaal weer eens om geld. Vergeet de quiz, deze maatregel past helemáál bij de VVD.