Jan van As met 'Zappatoo'.
Jan van As met 'Zappatoo'. Eigen foto

Jan van As, 'I can hear music'


Een bijzonder verhaal van een oud-inwoner van deze regio. Hoe vergaat hen het leven buiten Maas en Waal, welke dromen hebben zij waargemaakt en wat is hun meest dierbare herinnering aan de streek? Deze keer; Jan van As, aan het eind van de jaren veertig geboren in Deest, opgegroeid in Druten en bijna vijftig jaar wonend in het dorp Zeeland.

Door René den Biesen

Het hele leven van Jan is gevuld met muziek, van zijn eerste baantje als dj in een café tot zijn huidige activiteiten als radio-dj. Zijn huis ademt muziek via zijn uitgebreide verzameling, schilderijen van platenhoezen van de grote sterren die aan de muur hangen en de radio die op de achtergrond altijd aanwezig is.
Ergens rond zijn zestiende, hij zit dan op de MULO, wordt hij manager van beatband The Trills uit Druten. Deze titel doet meer vermoeden dan het voorstelt, zo stelt Jan. Het wordt in de volgende jaren wat serieuzer. Hij werkt dan als typist (wat betekent dat hij contracten en rekeningen op zijn schrijfmachine uitwerkt) bij Lukassen Produkties in Nijmegen. Het muziekvirus krijgt meer en meer vat op hem en mede dankzij zijn werkgever krijgt hij de kans om met vrienden optredens van bandjes te regelen in Maas en Waal. Het eerste optreden is van de legendarische Tee Set in het Jeugdgebouw in Druten. In de jaren die volgen zijn onder andere The Motions en Shocking Blue te gast in Maas en Waal. Opgetreden wordt er in Zaal Arnoldussen in Dreumel, het parochiehuis in Boven-Leeuwen, de Lier in Puiflijk, het net gebouwde Trefpunt in Deest en bij Van de Werdt in Beneden-Leeuwen. Aan het eind van de jaren zestig worden de grote namen van de Nederlandse popmuziek geboekt, zoals Brainbox, Sandy Coast, Q65 en Earth & Fire. Opgetreden wordt er in de toenmalige hallen van de Zuid Ooster in Druten. Jan zoekt al jaren naar de affiches van deze optredens en zou helemaal 'uit zijn plaat gaan' als deze nog ergens boven water komen.
Bij de aanvang van het volgende decennium gaat hij meer en meer aan de slag als discjockey. Zijn eerste klus is in eigen dorp bij Café de Lindeboom (het latere discotheek 2000) op de Kattenburg. Onder zijn artiestennaam Gamma Coochee gaat hij daarna ook aan de slag in onder meer Nijmegen en Groesbeek. Via Leo Lukassen komt hem ter ore dat in Café de Put in Zeeland een dj gezocht worden. Een eerste afspraak voor een paar avonden wordt verlengd en voordat hij het weet zit hij jarenlang 'in de put'.
Uiteindelijk besluit hij het café te kopen om er Café Bachus te openen. Dit café, gelegen waar nu supermarkt Jumbo haar gebouwen heeft staan, groeit uit tot het grootste bruine café van Oost-Brabant. Er zijn onder andere legendarische optredens van Donna Summer, die haar eerste hits The Hostage en Lady of the night, komt zingen. In de opstartweken van het café komt zijn vriend, steun en toeverlaat Hans den Bekker bij een ongeluk om het leven. Jan benoemt dit als het grootste verlies uit zijn leven.
In 1979 krijgt hij te horen dat de huur van Bachus twee jaar later zal aflopen en niet verlengd wordt. De kans doet zich voor om aan de overkant van de straat een café over te nemen. Van een kroeg waar voornamelijk Top 40-muziek wordt gedraaid stapt men over naar alternatieve muziek. Een bezoek aan een optreden van rockband U2 doet hem en zijn toenmalige vriend Peter besluiten om voor deze richting te kiezen. Vele grote bands zullen op het podium van Kobus staan waaronder De Dijk, Van Dik Hout, The Scene, Herman Brood en Candy Dulfer.
De tijden veranderen en op tweede pinksterdag 2004 komt een einde aan 23 jaar Kobus. Jan gaat in de volgende jaren aan de slag als radio-dj. Vanaf 2012 is hij actief bij MFM (in Maas en Waal te beluisteren via Mfm Brabant - Listen Online). Iedere werkdag van 16.00 tot 18.00 uur is hij te horen met Jan op de Radio.

Jan, wiens oud-Duitse herdershond Zappatoo (genoemd naar muziekicoon Frank Zappa) gedurende het gesprek niet van zijn zijde wijkt, woont nog steeds in het huis dat hij aan het begin van de jaren tachtig heeft betrokken. Veel van zijn leven speelt zich af in het dorp, echter al vele jaren rijdt hij om de twee weken naar Alphen, waar hij gaat ontbijten bij zus Angela en haar man Piet. Ze gaan dan 'kei plat pratuh' en 'al ut neis uit Maos en Waol besprèke'. Daarna gaat de reis naar Druten om de graven van 'ons pap en mam' te verzorgen. Het leuke is dat hij op het kerkhof bijna steevast bekende gezichten uit vroeger tijden tegenkomt.

Jan van As