Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen
column column Babbels

Engelbewaarder

Algemeen

Weet u wie ik heel stiekem weleens had willen zijn? Charlie! Van Charlie’s Angels. Anno 2023 klinkt het wat seksistisch om drie knappe, talentvolle vrouwen onder je te willen hebben. Maar de dames hebben van mij niks te vrezen, al was het maar omdat Charlie alleen via een luidsprekertje van zich liet horen.

Wie weet wordt die jeugddroom alsnog werkelijkheid, want er ligt een belangrijke opdracht voor drie vrouwen waar ik mogelijk een duwtje in de goede richting kan geven.

Mijn Angels zijn de Weurtse VVD’er Karin van de Heuvel, de Wamelse BBB’er Ans Mol en Willeke van Ooijen, tegenwoordig uit Beuningen van de SP. Ze doen alle drie voor hun partij mee met de komende Provinciale Statenverkiezingen en daar zit het probleem.

Uitgerekend de Provincie stopt namelijk met het financieren van het bijna bankroete Gelders Verenfonds. Zonder dit fonds is het einde verhaal voor het gros van de pontjes in deze regio. Het spreekt voor zich dat het wegvallen van veerdiensten in een gebied dat Maas en Waal heet een regelrechte ramp zou zijn.

Zonder veer hebben voetgangers en fietsers een dagtaak om aan de overkant naar familie, school of werk te gaan. De omweg telt gemiddeld zo’n 17 kilometer, da’s zonder elektrische hulpmiddelen geen doen. Omrijden kost automobilisten minder moeite, maar willen we al die extra kilometers echt maken in een tijd waarin zowel brandstofprijzen als CO2-uitstoot hete hangijzers zijn?

Kortom, er is werk aan de winkel. Alleen een petitie en een creatieve actie op social media met hashtag #ikveeropjou gaan de klus niet klaren. Daarom een oproep aan Karin, Willeke en Ans: sla de handen ineen en trek ten strijde als de Maas en Waalse Angels.

Karateklappen uitdelen aan gedeputeerden lijkt me niet nodig en laat die heuppistolen ook maar thuis. Een beetje ouderwets politiek spierballenwerk zou toch voor het happy end moeten zorgen dat de echte Charlie’s Angels ook altijd voor elkaar boksen.

Door Patrick Huisman