Gemeentehuis in Druten.
Gemeentehuis in Druten. Foto: Chantal Roest

Huisvesting vergunninghouders Druten

Algemeen

DRUTEN – Gemeente Druten kreeg in 2022 de opgave om 26 vergunninghouders te huisvesten. Er was nog een achterstand van 14 personen uit 2021, waardoor de totale taakstelling op 40 personen kwam. Met 42 plaatsingen in 2022 is die taakstelling ruimschoots gehaald  

In 2021 begonnen de problemen rond de huisvesting van asielzoekers in Nederland. Met het wegvallen van de inreisbeperkingen en andere COVID-maatregelen nam de asielstroom weer toe, terwijl ook het aantal nareizigers in het kader van gezinshereniging, die niet eerder naar Nederland konden komen, weer fors toenam. Daarnaast waren er toen 12.000 vergunninghouders die door gemeenten moesten worden gehuisvest. De problemen namen vorig jaar toe en dat resulteerde in pijnlijke beelden van asielzoekers in Ter Apel die buiten moesten overnachten, en Artsen Zonder Grenzen die medische hulp verleende.

De gemeenten kregen via de Veiligheidsregio’s de opdracht voor extra (tijdelijke) opvangplaatsen te zorgen, maar duidelijk is dat de vergunninghouders die nog steeds in Ter Apel zitten huisvesting moeten krijgen in gemeenten. Gemeenten hebben daarom een versnellingsopdracht gekregen. De opgave voor de gemeente Druten bedraagt in de eerste helft van 2023 23 personen, waarvan er al tien in januari gerealiseerd zijn. Er blijven daarmee nog 13 personen over. De taakstelling voor de tweede helft van 2023 is op dit moment nog niet bekend.

Door Ton Ebben