Hoogspanningsmast in Afferden.
Hoogspanningsmast in Afferden. Foto: Erik van Ginkel

Problemen met elektriciteitsnetwerk

Algemeen

DRUTEN - In veel gebieden in Nederland is momenteel sprake van netcongestie op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat teruglevering en/of afname van elektriciteit beperkt wordt door de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Ook in de gemeente Druten is dit het geval.

Druten staat daarin overigens niet alleen. Op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland zien we dat grote delen van Gelderland, waaronder geheel Maas en Waal er sprake is van een dichtgeslibd elektranetwerk. Ondernemingen die plannen hebben waar een zware netaansluiting bij noodzakelijk of gewenst is, kan niet zonder meer rekenen op een aansluiting. En nieuwe projecten voor energielevering aan het elektriciteitsnet zoals zonneparken en windmolens zijn eveneens niet op korte termijn te realiseren. 

De organisatie Energy Indeed heeft voor de gemeente Druten onderzoek gedaan naar de netcongestie en wat de gemeente, al dan niet in samenwerking, kan doen om die problemen aan te pakken. In dit rapport staan tien aanbevelingen wat de gemeente zou kunnen doen. Veel van die aanbevelingen zijn aanbevelingen om de huidige problemen te hanteren, zonder een bijdrage te leveren aan de oplossing van de problemen. Een van de maatregelen doet dit echter wel. Dat is de aanbeveling voor een goede balans voor opwek van energie met zonne-energie en met windenergie en kijk waar hier binnen de gemeente mogelijkheden liggen. Hoewel wethouder Thoonen in het voorwoord van het rapport schrijft dat hij erg blij is met het rapport, is de praktijk wel iets anders. Desgevraagd zegt wethouder Thoonen dat het college de raad niet gaat voorstellen om ook wind toe te staan, terwijl er binnen Druten zonneparken liggen die die dit wel zouden willen waarbij dan cable pooling mogelijk zou zijn. Bij cable pooling wordt er een zware kabel getrokken voor zon- en wind voor de opgewekte energie en dat bespaart zeer vele kosten.

Het is nog niet duidelijk hoe de raad op het rapport gaat reageren.

Door Ton Ebben