Actie om plastic afval beter te scheiden

BEUNINGEN/DRUTEN - De Dar gaat in Beuningen en Druten een actie starten om het plastic afval beter te scheiden.

Het gaat om het scheiden van plastic+. Plastic+ is een verzamelnaam voor plastic verpakkingen, blikken en pakken. Bijvoorbeeld sappakken, kaasverpakkingen en drinkblikjes. Het plastic van plastic+ wordt na het scheiden gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe plastic producten, zoals bumpers voor auto’s, shampooflessen, fleecetruien of tennisballen. Het goed scheiden van plastic+ is belangrijk, want alleen met goed gescheiden plastic+ worden grondstoffen gewonnen en kan het gerecycled worden. 

Helaas wordt het afval niet altijd op de juiste manier aangeboden, merken Dar en de gemeenten. Dar ziet bijvoorbeeld nog veel volle verpakkingen van yoghurt en melk in de containers. Door de volle verpakkingen raakt het plastic+ vervuild in de wagen. Vervuild plastic kan niet gerecycled worden. Verpakkingen moeten leeggemaakt worden voordat ze in de plastic+container worden gedaan. Ook komt er regelmatig restafval, gft-afval en papier in de plastic+containers terecht. Dit afval hoort niet bij plastic+ en kan er niet uitgehaald worden. Dit verstoort het recyclingproces. 

Afvalcoaches

Om mensen te helpen welk afval in welke bak moet, is de Dar-app beschikbaar. Ook kunnen mensen terecht bij de afvalcoaches in de wijk. De afvalcoaches komen in actie in verschillende wijken en informeren bewoners over hoe ze plastic+ beter kunnen scheiden. Ze delen sticker uit waarop staat wat er wel en niet in de plastic+container mag. Daarnaast krijg je een sticker met een duim erop, zodat je weet dat je het goed bezig bent. Gaat het scheiden nog niet zo goed? Dan krijg je met een containerhanger te horen hoe je het beter kunt doen. Deze hanger krijg je als er afval in je container zit, dat geen plastic+ is.

Kijk voor meer informatie op www.dar.nl.