Techniek laat gemeenteraad Druten lelijk in de steek

DRUTEN - In het rondetafelgesprek (RTG) van de gemeenteraad van Druten op 1 december liet de techniek de raads- en burgerleden wel heel erg in de steek. De live-uitzending was door een gebrek aan geluid nauwelijks nog te volgen.

Door Ton Ebben


Om de besluitvorming in de raadsvergaderingen voor te bereiden worden vóór iedere raadsvergadering rondetafelgesprekken (RTG's) georganiseerd. Het voornaamste doel van de RTG's is het uitwisselen van informatie en standpunten over onderwerpen waar al dan niet een raadsvoorstel aan ten grondslag ligt. Leden van het RTG - bestaande uit raads- en burgerleden - laten zich hierbij informeren door het college en door burgers die gebruik maken van het inspreekrecht. In de zesde minuut van de vergadering begaf het geluid het. De beelden konden via de live-uitzendingen nog wel worden gevolgd, maar het geluid kwam niet meer door. Dus het werden plaatjes zonder praatjes. De voorzitter van het RTG, raadslid Mustafa Enkür, concludeerde al vrij snel dat hij een bijstelling van de begroting voorzag. Met andere woorden, met een geluidsinstallatie in deze conditie kunnen we niet verder. De uitzendingen in beeld en geluid gelden ook als verslaglegging, en dat bleek dus niet meer mogelijk.

Op 15 december vergadert de gemeenteraad. Misschien dat er voor die tijd nog iets te repareren valt, maar er zijn op gezette tijden problemen met dit systeem. Doormodderen met een slecht systeem ligt niet voor de hand. Waarschijnlijker is dat er een bijstelling van de begroting nodig is om een beter systeem te kunnen installeren.