Leerlingen in Wamel krijgen les over afvalscheiding
Leerlingen in Wamel krijgen les over afvalscheiding Foto: Avri

Eerste afvalambassadeurs in Wamel

WAMEL - Basisscholen in Maas en Waal en omstreken worden afvalvrije scholen. Er wordt serieus werk gemaakt van méér afvalscheiding en mínder vuilnis. Daarbij is een belangrijke rol voor de leerlingen weggelegd; zij worden afvalredders.


Nika Meerman, initiatiefnemer lesprogramma: 'We zijn een innovatief land, het lanceren van circulaire producten past bij ons. Zelfs in de Europese Commissie staat het hoog op de agenda; we moeten naar minder verpakkingen, minder plastic en meer duurzaam materiaal. Een zonne-energie auto van Nederlandse bodem is inmiddels op de markt en de koffiecupjesmarkt wordt veroverd door een Nederlandse ondernemer met duurzaam afbreekbare cupjes. Maas en Waal zet met het afvalvrije scholen programma ook een stap in de goede richting.

Scholen, die onder het werkgebied van Avri vallen, mogen vanaf 2023 het afval gratis gescheiden aanbieden. Ze gaan bergen minder restafval produceren. Nika: 'Het afgelopen jaar is er gewerkt aan een nieuw lesprogramma voor meer bewustwording. De leerlingen worden ambassadeurs en zijn in hun nopjes met die belangrijke rol. Zij gaan de andere leerlingen tips geven: hoe zorg je zelf voor minder afval en hoe scheid je het afval dat er nog is beter? Ook gaan zij voortaan om de week wegen hoeveel restafval de school nog ‘produceert’.'

De leerlingen nemen hun taak als afvalambassadeurs op school zeer serieus en zullen er alles aan doen om minder kilo's restafval aan de weg te zetten. Op dit moment hebben er al twintig scholen aangemeld, terwijl het lesprogramma eigenlijk pas in 2023 echt van start gaat. Het ziet er naar uit dat volgend jaar minstens de helft van alle scholen in Rivierenland zich heeft aangemeld. Basisscholen die hun school willen aanmelden, kunnen hiervoor een mail sturen naar: educatie@avri.nl.

Recycling plastic afval