Hans van Heesch
Hans van Heesch Foto: Eigen foto

Hans van Heesch, meer dan zestig jaar muzikaal actief

Op zoek naar de verhalen van toen. Muzikanten vertellen over hun muzikaal verleden in de jaren zestig en zeventig.

Door René den Biesen


'Ein gemütliches Gespräch' aan de keukentafel in het huis van Hans en zijn huidige vrouw Valentine. Hans vertelt honderduit over zijn leven en over zijn avonturen als muzikant, waarvan een groot gedeelte in het Land van Maas en Waal heeft plaatsgevonden.

Hij wordt op 30 januari 1947 geboren in Puiflijk, vlak achter de Oude Toren. Al op heel jonge leeftijd speelt hij gitaar, als hij echter voor zijn negende verjaardag een drumstel krijgt, is het hek van de dam. 'De buren zullen me regelmatig vervloekt hebben.' Rond zijn zestiende, hij gaat in deze jaren iedere dag op en neer naar Nijmegen naar de Ambachtsschool, formeert hij met een aantal vrienden uit Druten, waaronder Adje Derks, de Maas en Waalse beatformatie The Trills. Samen met de uit Leeuwen afkomstige Lacions zijn ze jarenlang 'wereldberoemd' in de eigen regio.
Het avontuur met deze band eindigt na een viertal jaren waarna hij samen met Adje Derks en toetsenist Henk Schiks een nieuwe band formeert. De bandnaam wordt aangedragen door cafébaas Jan 'De Bolle' van Rossum, die hen bij een repetitie 'als een stelletje Badgasten' benoemd. Meer dan tien jaar spelen ze als De Badgasten Top40-repertoire op bruiloften en partijen. De verhalen over hetgeen ze meegemaakt hebben, zijn ontelbaar. De middag is te kort om alle verhalen te vertellen en/of op te schrijven. Vaak zijn ze drie avonden in de week op een podium te vinden. Hans ervaart ook de schaduwkanten van het drukke muzikale leven in deze periode. Onder andere het runnen van een eigen rijschool blijkt niet te combineren met de lolbroek uithangen op een podium.

In de jaren tachtig eindigt hun avontuur. Hans gaat onder andere een tijdlang aan de slag bij de plaatselijke harmonie en daarnaast met Duo Blitz. Hij komt op een gegeven moment in Duitsland terecht, waar hij enkele jaren een eigen café runt. In 2006 besluit hij in Kleve te gaan wonen, waar hij vier jaar later voor de tweede keer in zijn leven trouwt. Hij blijft in deze jaren actief als muzikant. Hier komt echter een einde aan als hij in 2013 een hersenbloeding krijgt. Na een lang hersteltraject is hij weer redelijk op de been. 

En omdat muziek maken nu eenmaal in zijn bloed zit, is hij aan de slag gegaan met het geven van een soort muziektherapie aan een vijftiental kinderen met het Down syndroom.
Een keer in de week komen ze bij elkaar, Hans met zijn keyboards en de kinderen op alles wat maar geluid maakt, van tamboerijnen tot lepels en pannen.

Afbeelding
The Trills
Afbeelding