Brevet

Soms is het beste plan geen plan hebben. Die tactiek past wethouder Cobussen handig toe bij het nieuw te bouwen zwembad in Beuningen. Hij heeft een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd voor een welhaast Spartaans bad. De raadsleden mogen beslissen welke prijzige extraatjes erbij komen.

Vergis je niet: zelfs het uitgeklede bad van de wethouder kost al ruim elf miljoen om te bouwen. Daar komen de jaarlijkse exploitatiekosten van zo’n acht ton nog eens bij. Het geld klotst in Beuningen niet bepaald tegen de plinten, dus de neiging is om niet te veel uit te geven.

Maar zwembaden gaan generaties mee en niemand heeft ooit geklaagd over te veel luxe. Dus al te veel beknibbelen op voorzieningen is een klassiek gevalletje goedkoop-duurkoop. Deze regio telt daarnaast legio nieuwe zwembaden, dus het lijkt me zaak dat Beuningen bij de tijd blijft. En voor het juiste bedrag kan een zwembad zoveel meer zijn dan een betonnen bak met chloorwater.

Zo kan de raad bijvoorbeeld kiezen voor een verwarmd buitenbad met ligweide. Een verkwikkende sauna klinkt ook niet verkeerd en voor de kinderen zijn extra glijbanen en een eigen baby- en peuterbad eigenlijk een must. Zelf zou ik nog een kosteloze optie willen toevoegen: kies eens een nieuwe, minder oubollige naam dan ‘De Plons’. Nog beter: vraag bewoners om suggesties, da’s altijd goed voor de betrokkenheid.

Tot nu toe lijkt ’t zeker dat er aparte wedstrijd- en instructiebaden komen. Die laatste met een verstelbare bodem zodat je de diepte kan bepalen. Maar de exacte invulling is 20 december aan de raadsleden die daarmee hun eerste uitdaging krijgen sinds ze in maart aantraden.

Wat ze ook beslissen, Cobussen blijft buiten schot en hij kan later naar de raad wijzen mochten de extra toeters en bellen een financieel fiasco blijken. De wethouder is als een badmeester die zijn klas het diepe in gooit en van de rand toekijkt of ze er uitkomen. Gaan de raadsleden kopje onder of halen ze hun brevet van bekwaamheid?