Afbeelding
Foto: stockfoto

Gemeente breidt minima-beleid uit naar 120%

Minimabeleid uitgebreid

Door Hanneke de Vries

BENEDEN-LEEUWEN - Het college van West Maas en Waal breidt het minimabeleid uit. De inkomensgrens wordt begin 2023 verruimd van 110 naar 120 procent van de bijstandsnorm. Tijdens de Begrotingsraad van 2 november is het amendement aangenomen. CDA, FD en VVD stemden voor.

De inflatie stijgt, terwijl de koopkracht daalt. Veel inwoners krijgen hiermee te maken, en voor sommige inwoners heeft dit grote gevolgen. Ze kunnen hierdoor niet meer meedoen in de maatschappij. Met de verruiming naar 120 procent komen er veel meer inwoners van de gemeente West Maas en Waal in aanmerking voor de verschillende armoederegelingen.

Wethouder Rob Reuvers is blij dat het amendement is aangenomen: ‘Verschillende inwoners hebben moeite om alles betaald te krijgen. Voor hen is dit een steuntje in de rug in deze moeilijke tijden. Het lukt hen bijvoorbeeld niet om te gaan sporten of een cadeautje te kopen voor een verjaardagfeestje. Daar moet de gemeente echt iets mee doen. Daarom gaat het college voor één jaar het minimabeleid verruimen. Ook gaan we in het eerste kwartaal van 2023 het gehele minima- en armoedebeleid onder de loep nemen.’

Door de extra financiële bijdrage kunnen er 300 tot 400 huishoudens geholpen worden. Het totale bedrag van 125.000 euro komt bovenop de huidige regeling. Daarnaast wordt de doelgroep verruimd.