Afbeelding
Foto: John van Gelder

Toekomstbestendig Wonen Lening

DRUTEN - De Toekomstbestendig Wonen Lening blijkt succesvol. Sinds de start in 2019 werden in de gemeente Druten 171 leningen verstrekt. Het is een goedkope lening die inwoners bij de gemeente aanvragen. Bovendien mag de lening op ieder moment boetevrij worden afgelost. Het geld van de lening mogen woningeigenaren gebruiken voor het verduurzamen van hun woning. En voor aanpassingen aan het huis, zodat de eigenaren er langer zelfstandig kunnen wonen.

'Bijna alle leningen worden gebruikt om energiebesparende maatregelen te treffen. Inwoners financieren van de lening de aanschaf van zonnepanelen. Soms in combinatie met het isoleren van het huis of het installeren van een warmtepomp', aldus wethouder Ronald Thoonen. Inwoners mogen de lening ook gebruiken om aanpassingen te doen aan hun huis, zodat ze er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. 'Denk bijvoorbeeld aan het breder maken van deuropeningen en weghalen van drempels in huis'

In totaal heeft de gemeente Druten 1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de Toekomstbestendig Wonen Lening. De Provincie Gelderland betaalt voor 50 procent mee aan de leningen. Dit betekent dat er twee keer zoveel leningen kunnen worden verstrekt. Het is ook een revolverend fonds. Dat betekent dat er ook weer geld in die pot terugkomt, namelijk de aflossingen van de leningen. En van dat geld worden weer nieuwe leningen verstrekt. Hierdoor blijft de Toekomst Bestendig Wonen lening beschikbaar.

Provinciale Staten hebben onlangs besloten om de regeling ruimer te maken. De rente op de maatwerklening voor minder draagkrachtigen is nu verlaagd naar 0 procent. En laadpalen mogen voortaan ook met de Toekomstbestendig Wonen Lening worden betaald.

Kijk voor meer informatie op: www.druten.nl/toekomstbestendig-wonen-lening.