Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Tijd tikt voor Bert’s Animal Verhuur

Algemeen

APPELTERN - Bert’s Animal Verhuur heeft nog anderhalve week om een legale en leefbare situatie te creëren op zijn terrein. Tijdens een controle in juni werden op de percelen aan de Molenstraat 11 en Munseweg 10 te Appeltern verschillende overtredingen geconstateerd. Na aanleiding van een tweede controle, begin oktober, zijn er door de gemeente West Maas en Waal handhavingsmaatregelen opgelegd. Worden de overtredingen niet vóór 24 november beëindigd en/of wordt niet of niet volledig aan bepaalde lasten voldaan, dan zullen een of meerdere dwangsommen worden opgelegd. Dit bedrag loopt, afhankelijk van de overtredingen, in de tienduizenden euro’s.

De belangrijkste doelstelling van de integrale controle in juni was om te controleren wat de status is van het dierenwelzijn bij Bert’s Animal Verhuur. Daarnaast werd er gecontroleerd op andere illegale praktijken, zoals strijdigheden met het bestemmingsplan, natuur- en milieuaspecten et cetera. Er werden diverse overtredingen van het bestemmingsplan en de WABO geconstateerd, zoals de aanwezigheid van illegale bouwwerken waar dieren in zijn ondergebracht en illegale bouwwerken waarin geen dieren zijn ondergebracht. Het gaat dan onder andere om loodsen, pipowagens, stacaravans, schuurtjes en containers. Deze zijn zonder omgevingsvergunning gebouwd en passen niet binnen het bestemmingsplan. Worden de illegale bouwwerken niet tijdig verwijderd, dan staat daar een dwangsom tegenover van 5.000 euro per bouwwerk.
Ook aan het gebruik van het perceel als opslaglocatie moet een eind komen. Gebeurt dit niet op tijd of niet volledig, dan verwijdert de gemeente de materialen en goederen, waarbij de kosten worden verhaald op de bedrijfseigenaren.

Hondenfokkerij en dierenverhuur
Andere overtredingen betreffen het illegaal aanwezig zijn van een bedrijfsmatige hondenfokkerij, evenals het verhuren van dieren. Vanaf 24 november 2022 mogen er nog acht honden op beide percelen aanwezig zijn, en zijn er maximaal drie nestjes per jaar toegestaan per perceel. Worden er meer honden of nestjes geconstateerd, dan staat daar een dwangsom van 20.000 per kalenderjaar tegenover. Tegenover het voortzetten van het verhuur van dieren staat een verhoogde last onder dwangsom van 50.000 euro.

Na 24 november wordt opnieuw een controle ingepland om na te gaan welke overtredingen zijn beëindigd en aan welke lasten de bedrijfseigenaren dus voldoen. Indien er aan bepaalde lasten niet of niet volledig is voldaan, zullen er of een of meerdere dwangsommen opgelegd worden of zal de bestuursdwang uitgevoerd worden.