Bouwlocatie De Hoge Woerd. Met op de achtergrond dwars over de foto loopt de Koningstraat.
Bouwlocatie De Hoge Woerd. Met op de achtergrond dwars over de foto loopt de Koningstraat. Foto: GER LOEFFEN

Nieuwe wijk Hoge Woerd met 150 woningen in Ewijk

Algemeen

EWIJK - Ewijk krijgt er in de toekomst nog eens 150 woningen bij. Het plan ‘De Hoge Woerd komt aan de zuidzijde van Ewijk tussen de Koningsstraat en het zonnepark dat er ligt.

Ten zuiden van de kern van Ewijk liggen de zogenaamde historische linten. Een overwegend agrarische zone van lintbebouwing en erven, afgewisseld met zichten op het landschap. Hier wordt met De Hoge Woerd een nieuw lint met erven aan toegevoegd. Uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwe woonwijk zijn de archeologische vindplaatsen in dit gebied. Deze blijven onbebouwd of worden opgegraven. Langs deze plaatsen vormt zich een nieuw lint met erven, vanaf de Steeg tot de Goudwerf. Langs of aan dit nieuwe lint worden maximaal150 woningen gerealiseerd, in verschillende erven en clusters, en voor diverse doelgroepen. Hiervan zal 42 procent worden uitgevoerd in de sociale sector; huurwoningen, goedkope koopwoningen en betaalbare koopwoningen. Uitgangspunt is dat de woningen levensloopbestendig uitgevoerd worden.

De toekomstige kavels zijn nog niet gedetailleerd ingevuld zoals normaal het geval is. Gekozen is om dat net zo te doen als bij de wijk Den Elt. Het idee is een globale woonbestemming, met daaraan een regeling gekoppeld waar woningen aan moeten voldoen wat betreft maatvoering, aantal en categorie.

Volgens de gemeente zouden de meest recente regels rondom stikstof niet belemmerend zijn voor het plan wat nu voor ligt.

Door Patrick Huisman