Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN
Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN Foto: GER LOEFFEN

Relikwie

Column Column Babbels

Heel wat bezorgde burgers belden afgelopen week de redactie van de Maas & Waler om te vragen of we misschien vergeten waren de intocht van Sinterklaas in Druten te vermelden.

Het goede nieuws is dat ‘t de onvolprezen redactie niet ontschoten was. Het minder goede nieuws is dat er niks te vermelden viel. De intocht gaat dit jaar niet door. Ditmaal niet vanwege corona, gezonken stoomboten of verdwaalde pakjespieten, welnee.

De ‘Stichting Vrienden van Sinterklaas’ blijkt de boosdoener. De organisatie vindt Zwarte Piet belangrijker dan de goedheiligman. Zolang de klassieke Piet niet welkom is, weigeren ze de ontvangst van de Sint te organiseren.

Het probleem is echter dat er geen probleem is. De gemeente Druten heeft Zwarte Pieten helemaal niet verboden. Het staat de stichting vrij een intocht met racistische relikwieën op poten te zetten. Maar voor hen is de lol eraf omdat anderen wél met hun tijd mee willen gaan.

Anderen zoals burgemeester Corry van Rhee die een uitgesproken voorstander is van roetveegpieten. Hoe durft ze! En wat te denken van Groeisaam, de overkoepelende scholenorganisatie die namens de basisscholen liet weten geen Zwarte Pieten meer te willen ontvangen. Dat was voor de Stichting de druppel: als we zo een kinderfeest moeten organiseren, dan hoeft het wat hen betreft niet meer.

Daarom besloten ze er al in februari de brui aan te geven. Maar in plaats van opstappen om anderen de ruimte te geven, bleven ze eigenwijs zitten. Door deze blokkeerpieten moet u het zonder mooie intocht bij De Veerdam stellen. Speel ik ze nu de zwartepiet toe? Zeker, maar dat hebben ze graag.

Het moge duidelijk zijn dat dat deze stichting ongeschikt en overbodig is. Daarom een uitdaging voor Drutenaren: bel komende week wederom met deze krant, maar ditmaal om u aan te melden voor de organisatie van de Sintintocht. Dan brengen wij iedereen bij elkaar die in 2023 wil zorgen voor een oude, vertrouwde intocht met de Sint, heel veel roetveegpieten en blije kindergezichtjes.

Door Patrick Huisman