Afbeelding
Foto: Mariëlle Hol

Extra impuls armoede- en schuldhulpbeleid in Druten laat nog even op zich wachten

Politiek

DRUTEN – Het armoede- en schuldhulpbeleid in Druten lijkt een positieve impuls te krijgen, maar het voorstel laat nog wel even op zich wachten. Dit bleek tijdens het Ronde Tafel Gesprek van de gemeenteraad op 1 november jongstleden in Druten.

In juli van dit jaar had de fractie van Sociaal Maas en Waal bij de behandeling van de perspectiefnota, een tussentijdsverslag van de mee- en tegenvallers van de lopende begroting, een motie ingediend, waarbij het college verzocht werd met een raadsvoorstel te komen voor de aanpak van armoedebestrijding en schuldhulpverlening. 

Tijdens de behandeling vertelde wethouder De Wildt dat het Rijk en ook de gemeente al de nodige maatregelen heeft genomen. ‘Maar,’ zo kondigde hij aan, ‘in het najaar komt er een Beleidsplan Armoede en Schulden.’ Inmiddels is duidelijk dat dit in het najaar niet meer zal gebeuren. Op 1 december staat immers de volgende commissievergadering op de agenda, waarin de stukken van de raadsvergadering van 15 december worden besproken. Op zijn vroegst zal het beleidsplan er dus begin volgend jaar komen. Overigens kondigde wethouder De Wildt nog wel aan dat er inmiddels een nieuwe medewerker is aangetrokken die zich gaat bezighouden met het armoedebeleid.

In de eerdergenoemde motie werd opgesomd hoe de situatie in de gemeente Druten is; ongeveer 9 procent van het aantal huishoudens binnen de gemeente (in totaal 7.696) leeft van een inkomen van 120 procent van de bijstandsnorm. Het gaat om ongeveer 300 kinderen die in armoede opgroeien.

 Armoedebestrijding is meer dan het ondersteunen van de voedselbank, wat de gemeente Druten momenteel via een subsidie doet. Daarnaast zijn er inkomensregelingen waar mensen gebruik van kunnen maken, en die terug te vinden zijn op de gemeentewebsite. 

Mensen die echter niet over digitale vaardigheden beschikken en/of geen computer, laptop of tablet hebben kunnen deze informatie niet bereiken. Ook zijn er veel laaggeletterde mensen die bepaalde informatie niet kunnen lezen of begrijpen. 

Schaamte om een beroep te doen op aanwezige voorzieningen speelt eveneens een belangrijke rol. Het is heel moeilijk om deze mensen te bereiken en daarmee dus ook te helpen. De aangekondigde beleidsnota ‘Beleidsplan Armoede en Schulden’ zal ook hier oplossingen voor moeten aandragen.

Door Ton Ebben