Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Forum

Column Column Babbels

Het had afgelopen maart weinig gescheeld of Forum voor Democratie had ook in Beuningen meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er waren zelfs al FvD-standpunten meegenomen in de Stemwijzer.

Om voor mij onbekende redenen stierf de deelname een stille dood. Maar het valt te begrijpen dat de partij het wilde proberen in deze gemeente. Beuningenaar Kees Claassen is immers namens Forum lid van de Provinciale Staten.
En waar is waar: de Beuningse politiek was een stuk levendiger geworden als Forum een zetel of meer had gewonnen. Maar of levendig per definitie beter is? Als journalist volg ik ook de politiek in plaatsen als Maashorst en Oss. Als de FvD’ers aldaar een graadmeter zijn, dan mist Beuningen weinig.
In Oss zet Forum de boel op stelten. Een FvD-raadslid bestempelde haar VVD-collega onlangs als ‘niet integer’, waarna enkele raadsleden en een wethouder uit protest de zaal verlieten.
In Maashorst gaat het er stukken rustiger aan toe. Daar kwam het enige FvD raadslid niet eens opdagen bij de begrotingsraad, toch zo ongeveer de belangrijkste vergadering van het jaar.

Dan was er nog de nasleep na mijn inmiddels beruchte interview met de Bossche lijsttrekker van Forum. Ineens werd ik neergezet als #MeToo-pleger die ‘vier vrouwelijke medewerkers van Forum had geïntimideerd’. Tja, da’s ook een manier om de aandacht af te leiden van het feit dat je voorman door de mand viel in een viral video.

Forum dreigde naar de Raad voor de Journalistiek te stappen, maar die aanklacht is er nooit gekomen. Het is ook lastig een #MeToo-zaak rond vrouwen hard te maken als de vermeende dader al ver voor de eeuwwisseling uit de kast kwam.

Dit lijkt een grote aanklacht tegen Forum voor Democratie, maar het is een feitelijk relaas van de ervaringen die ik als politiek verslaggever heb met die club. Maar vooruit, eigenlijk moet ik ze gewoon bedanken. Zonder hen had ik nooit een nominatie gehad voor de Sonja Barend Award.

Door Patrick Huisman