Gerard Worm overhandigt de profielschets aan de heer Berends.
Gerard Worm overhandigt de profielschets aan de heer Berends. Foto: John van Gelder

Zoektocht naar nieuwe burgemeester Druten van start

Politiek

DRUTEN - In de raadsvergadering van 6 oktober jl. heeft de gemeenteraad met de Commissaris van de Koning, de heer Berends, en zijn kabinetschef Didier Oosterom, de door de vertrouwenscommissie samengestelde profielschets voor een nieuwe burgemeester voor de gemeente Druten besproken. Het gaat dan vooral over de vraag wat de gemeenteraad van een nieuwe burgemeester verwacht. 

In een kleurrijke brochure is de profielschets beschreven. Opvallend is dat de brochure opent met het eerste couplet van de bekende song ‘Het Land van Maas en Waal’ gezongen door Boudewijn de Groot, maar de tekst is van Lennaert Nijgh. In de profielschets van de gemeente staat onder dit couplet de naam van Boudewijn de Groot en niet die van Lennaert Nijgh, maar deze slordigheid mag men wel door de vingers zien.

De bevolking van Druten heeft ook haar wensen over de eigenschappen van de nieuwe burgemeester kunnen uiten. Er hebben maar liefst 172 personen hun mening gegeven en daaruit blijkt dat vooral wordt verwacht dat een burgemeester er moet zijn voor alle inwoners, en dat deze zichtbaar aanwezig en laagdrempelig is. De integriteit blijkt ook een belangrijke wens, en aandacht voor de openbare orde en veiligheid staat hoog in het vaandel. Men wenst een zichtbaar aanwezige, laagdrempelige en betrokken burgemeester die betrouwbaar en integer is.

De Commissaris had lovende woorden voor het werk van de vertrouwenscommissie die een helder profiel heeft neergelegd. Wel stelde de Commissaris nog enkele vragen ter verduidelijking. Dat ging onder meer over de opmerking dat de nieuwe burgemeester ‘ook buiten de lijntjes moet kunnen kleuren’. Hij vroeg zich af wat daarmee bedoeld werd. Hij werd gerustgesteld omdat dit niet wilde zeggen dat de burgemeester zich niet zou moeten houden aan wetten, afspraken en regelgeving, maar dat de burgemeester ook spontaniteit moet kunnen etaleren.

De Commissaris leek enigszins onder de indruk van de passage die als bijzonder aandachtspunt achterin de brochure is vermeld: ‘Het maakt ons niet uit waar u geboren bent, waar u in gelooft of van wie u houdt. We zijn geïnteresseerd in uw talenten, kennis en ervaring en wat u daarmee voor onze gemeente kunt betekenen.’ Commissaris Berends vond dit mooi en scherp geformuleerd.

Zijn kabinetschef schetste de verdere procedure. De vacature staat open van 12 oktober tot 9 november 2022. Hij gaf ook aan welke onderzoeken er bij de kandidaten plaatsvinden. Het gaat dan over zaken als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, justitieel onderzoek, internetcheck en belastingdienst. Het moge duidelijk zijn dat de kandidaten integer moeten zijn.

Door Ton Ebben