Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Nominatie

Algemeen Column Babbels

Het was me ’t weekje wel. Vorig weekend dacht ik nog dat het absolute hoogtepunt een tripje naar Londen en een bezoek aan de hologramshow ABBA Voyage zou zijn. Maar toen maakte de organisatie van de Sonja Barend Awards de nominaties bekend voor het beste tv-interview van het jaar.

En daar stond mijn naam tussen tv-instituten als Jeroen Pauw, Catherine Keyl en Mariëlle Tweebeeke. Genomineerd voor het vraaggesprek dat ik afgelopen maart had met de Bossche FvD-lijsttrekker. En dat lees je dan uitgerekend in de metro richting Piccadilly Circus. Toen ik zeker wist dat ’t geen geintje was ging de lach niet meer van mijn gezicht.

Het is absoluut eervol, zeker als je leest dat de vakjury het een ‘scherp interview’ noemt waar ‘de kijker iets aan heeft’. En, niet onbelangrijk: het is ook nog eens de eerste inzending van een lokale omroep die de longlist weet te halen.

Zonder dollen of valse bescheidenheid: dat raakte me misschien nog wel het meest. Al zeker 25 jaar verkondig ik dat de publieke lokale omroep serieus genomen moet worden. De tijd van vrijwilligers met verzoekplatenprogramma’s is voorbij. Betaalde journalisten die het lokale nieuws verslaan moet het zijn.

Met die insteek heb ik destijds ook Webfm & Webtv geleid en bij mijn huidige werkgever Dtv Nieuws in Brabant denkt men er ook zo over. Tot mijn grote vreugde begint die gedachte ook op landelijk niveau eindelijk door te dringen. Langzaam, heel langzaam, komt er fatsoenlijke financiering voor lokale omroepen beschikbaar. Winst of verlies, ik hoop dat mijn Sonja Barend nominatie de goede zaak helpt.

En dank ook voor de talloze felicitaties die ik heb mogen ontvangen. Niet boos zijn als ik niet via Facebook heb gereageerd: een dag na de nominatie bleek mijn account ineens verdwenen. Hoge bomen vangen kennelijk ook hackers.

Overigens heb ik van de Bossche FvD-lijsttrekker niets vernomen. Hij zal mij toch niet verwijten dat hij als enige partij geen zetel heeft gehaald?

Door Patrick Huisman