Eerdere musical van De Bewaorsmiense.
Eerdere musical van De Bewaorsmiense. Foto: Joop Janssens

Nieuwe musical Bewaorsmiense in de maak

Cultuur

MAAS EN WAAL - Een Maas en Waals schrijversduo is in alle rust bezig om een nieuwe streekmusical voor De Bewaorsmiense te schrijven. De namen van de schrijvers en het thema van de musical blijven nog even geheim. De speeldata zijn inmiddels wel bekend.

Het nieuwe schrijversduo volgt Antoon Hol en Bas van der Hoeven op, die los van elkaar acht musicals voor hun rekening namen. Uit de pen van Antoon Hol verschenen maar liefst vijf prachtige musicals, stuk voor stuk gerelateerd aan Maas en Waalse geschiedkundige thema’s. Via sappige familieverhalen kwamen onder andere de ruilverkaveling, de crisisjaren, de hippies en de provo’s voor het voetlicht. Hoogtepunt was zeker de musical ‘Klaore Aerremoei’ uit 2013.

Na het vertrek van Antoon Hol werd in de voormalig Gelderlander journalist Bas van der Hoeven een nieuwe schrijver gevonden. Tegelijkertijd met de komst van de nieuwe auteur werd er overgestapt van live muziek naar de arrangementen op band van John Tijssen. De samenwerking tussen het creatieve team leidde tot de musical ‘Nie te geleuve’. Daarna volgden ‘Leste Snert’ en het spektakelstuk ‘Mürrig Waoter’.

Bas had al in een vroeg stadium aangegeven dat De Bewaorsmiense op zoek moesten gaan naar een nieuwe schrijver. Het bleek een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Verschillende mensen werden benaderd, evenzoveel bedankten voor de eer. De verrassing en blijdschap was des te groter toen er uiteindelijk niet één, maar twee schrijvers werden gevonden die graag samen aan de slag wilden. Een zeer actueel en opnieuw mürrig (troebel) thema kwam al snel naar boven. De eerste scenes staan inmiddels in de grondverf. 

De musical wordt opgevoerd op 12, 13 en 14 april 2024 in De Bogerd in Druten, en op 19, 20 en 21 april 2024 in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. De auditie vinden naar verwachting plaats in mei/juni 2023.