Zonnepark de Uivermeertjes
Zonnepark de Uivermeertjes Foto: Laura Dijksma

Exploitatie Uivermeertjes wordt verlengd

Politiek

DEEST - GroenLeven, eigenaar van het drijvend zonnepark Uivermeertjes in Deest, goed voor de opwek van stroom voor ongeveer 8.000 huishoudens, heeft verlenging aangevraagd voor de exploitatie van het zonnepark voor een periode van 26 jaar. De tijdelijke vergunning die men nu heeft voor de duur van 10 jaar, wordt daarmee naar totaal 30 jaar gebracht. Deze periode sluit aan bij de technische levensduur van het zonnepark en bijbehorende voorzieningen en installaties. Hiervoor is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het afwijken van het bestemmingsplan voor de duur van 26 jaar. De gemeenteraad van Druten omarmde het plan destijds omdat men dit zag als een belangrijke bijdrage om de ambitie die men had om in 2040 energieneutraal te zijn. De raad heeft indertijd unaniem medewerking verleend aan dit plan in de vorm van tijdelijke vergunningen omdat die een veel kortere proceduretijd hebben. Dit was mede noodzakelijk omdat anders de aan GroenLeven toegekende Subsidie Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie verloren dreigde te gaan vanwege tijdsoverschrijding. 

Gebiedsfonds
Na de goedkeuring van het plan heeft GroenLeven geld beschikbaar gesteld aan een lokaal gebiedsfonds om de leefbaarheid en verduurzaming te bevorderen. Ook leverde de GroenLeven een bijdrage aan de Sponsor Commissie Deest. Dorpshuis ’t Trefpunt te Deest heeft maar liefst 92 zonnepanelen gekregen voor een extra duurzame boost.

Geen bedenkingen
De gemeenteraad van Druten dient zich nu uit te spreken over het voorstel van het college om een Verklaring van geen bedenkingen af te geven. Gezien de voorgeschiedenis zal dat geen problemen opleveren. Daarna zal deze Verklaring van geen bedenkingen samen met ontwerpbesluit omgevingsvergunning worden gepubliceerd waarbij eenieder zijn of haar zienswijze kan indienen. Tijdens het Rondetafelgesprek op 6 oktober jongstleden bleek dat de raad geen behoefte had om dit agendapunt nog in de raadsvergadering van 13 oktober te bespreken. Dat wil zeggen dat de gemeenteraad op 13 oktober akkoord gaat en een Verklaring van geen bedenkingen afgeeft.

Door Ton Ebben