Afbeelding
Foto: Femke Straten

Uitzicht op Nijmegen voorgoed veranderd

Algemeen

NIJMEGEN - De laatste gebouwdelen van Centrale Gelderland zijn vrijdagochtend 7 oktober gesloopt. De oude elektriciteitscentrale van Engie is gecontroleerd met springstoffen neergehaald.

De centrale, de 155 meter hoge schoorsteen en de grijze rookpluim maakten decennialang deel uit van de Nijmeegse skyline. Ze waren ook zeer beeldbepalend voor inwoners van Weurt. De oude elektriciteitscentrale werd eind 2015 stilgezet om ruimte te maken voor duurzame energiebronnen. In 2018 werd begonnen met de sloop, en in maart van dit jaar werd de 155 meter hoge schoorsteen al opgeblazen. 

De sloop van de laatste gebouwdelen stond oorspronkelijk een dag eerder gepland, echter waren de weersomstandigheden niet goed. Er was te weinig wind en te veel risico op overlast. Daarom werd besloten de sloop uit te stellen tot vanochtend. Vrijdagochtend was het dan eindelijk zover, en werden de DeNOx-installatie, het ketelhuis en de turbinetafel neergehaald. Het tafereel kon van afstand worden gevolgd. Femke Straten maakte enkele unieke foto’s. Op Facebook en Instagram is tevens een filmpje van de sloop te zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding