Maisoogst in West Maas en Waal.
Maisoogst in West Maas en Waal. Foto: Henk van Coolwijk

Vitaal platteland West Maas en Waal


WEST MAAS EN WAAL – De gemeenteraad van West Maas en Waal stelde eind 2021 de Omgevingsvisie Buitengebied vast. Ambities en doelstellingen uit die Omgevingsvisie krijgen in een programma verdere uitwerking en verdieping. In het programma Vitaal Platteland wordt verder invulling gegeven aan het aanvullende beleid, beleidsregels en kaders.

Door Hanneke de Vries

Wethouder Ans Mol legt uit: ‘Het buitengebied bestaat uit drie modellen; de uiterwaarden, die beschermd zijn en waar we te maken hebben met veel Natura 2000 gebied; de oeverwallen, waar er wel of niet gewoond mag worden; en als laatste het kommengebied. Dat is grofweg het gehele gebied tussen de Dijkgraaf de Leeuwenweg en de Van Heemstraweg. Momenteel gaan we het traject inzetten op onderwerpen als niet-grondgebonden agrarische bedrijven, functies en nevenfuncties, huisvestiging van arbeidsmigranten, recreatie en toerisme, en nog vele andere thema’s in het komgebied.'
Nederland staat voor grote opgaven op het terrein van voedselproductie, klimaat, waterveiligheid, circulaire economie, biodiversiteit en energie. Deze uitdagingen vragen om een samenhangende, gebiedsspecifieke benadering van onder meer landbouw, natuur, milieu, kwaliteit van leefomgeving en water.

Een benadering waarin bestuurslagen samenwerken, met elkaar en met andere maatschappelijke partijen. Daarom hebben het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen de handen ineen geslagen met het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.
Het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP VP) heeft de ambitie het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samen als één overheid te laten werken voor een ‘economisch vitaal, leefbaar en ecologisch duurzaam platteland'.

Mogelijkheden

Vanuit de overheid is er momenteel veel te doen op het agrarisch vlak. De gemeente wil zich vooral richten op het leefbaar houden van het buitengebied. Want wat als de boer stopt met boeren, wat is er dan mogelijk op het platteland?

Met het programma Vitaal Platteland West Maas en Waal moet er vooral duidelijkheid komen over de mogelijkheden.