Smart

Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan 10 miljoen Nederlanders gebruikmaken van één of meer nieuws-apps op hun smartphone. Voor zoektermen gebruiken we wereldwijd Google, dat blijkt wel uit hun marktaandeel van 92,18 procent. Google krijgt maar liefst 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 84 procent van de websurfers gebruikt de site driemaal per dag of vaker. Google.com werd in 2020 maar liefst 60,49 miljard keer per maand bezocht terwijl de Nederlandse versie Google.nl in 2021 maar liefst 96,14 miljoen bezoekers ontving. Dat Google hiermee de zoekmachinemarkt domineert zou een understatement zijn.
Het succes van Google zit hem in het gebruikersgemak, de snelheid en het feit dat het gratis is. We zouden het ietsje breder kunnen trekken en ons tegelijkertijd kunnen afvragen of Facebook, TikTok, Youtube maar ook Tinder ook zoveel gebruikers zouden hebben gehad wanneer ze vanaf dag één enkel een betaalde account zouden aanbieden. Het antwoord laat zich raden. Met de opkomst en groei van Google is het eveneens evolutionair te noemen in hoeverre de (portable en later smart-) telefoon zich heeft ontwikkeld. Tot 25 jaar geleden was de hoofdfunctie bellen. Nu is het je bankpas, je krant, je tv-scherm, een databank of cloud, je fotocamera, je taxicentrale (Uber), je postkantoor (Outlook), je gas en elektrameter, je rekenmachine, je spellendoos, je casino, je supermarkt, je hypotheekadviseur tot zelfs je kalender voor wanneer je de kliko buiten moet zetten.

Een kleine dertig jaar geleden kon je het merendeel van deze informatie ook op één punt verkrijgen, namelijk bij de lokale buurtsuper. Om eerlijk te zijn is de lokale buurtsuper, De Spar in Wamel voorop, nog steeds sneller en accurater dan Google, Facebook, Instagram en TikTok bij elkaar, maar dat ter zijde. Ik heb te doen met onze ouderen in de maatschappij. Zie het namelijk allemaal nog maar bij te houden of onder de knie te krijgen.