Jos de Vos
Jos de Vos Foto: Vincent Riemersma

Hoe gaat het nu met...

Schaatser Jos de Vos terug naar zijn roots

Door René den Biesen


Een bijzonder verhaal van een oud-inwoner van deze regio. Hoe vergaat hen het leven buiten Maas en Waal, welke dromen hebben zij waargemaakt en wat is hun meest dierbare herinnering aan de streek? Dit keer: Jos de Vos (31), opgegroeid in Dreumel en vanaf zijn twintigste woonachtig in Heerenveen.

Hij wordt geboren in Boskoop, als hij 3 jaar oud is, komt het gezin De Vos (vader, moeder, Jos en twee zussen) terecht in Dreumel en gaat men wonen op Oude Maasdijk 13. Jos geeft aan dat hij niet beter weet dat hij altijd in het Maas en Waalse heeft gewoond. Zijn eerste sportieve activiteiten vinden plaats op de banen van de Dreumelse tennisclub. Zijn vader rijdt in diezelfde periode iedere woensdag op en neer naar Den Haag om daar met vrienden te gaan schaatsen. Als hij als kleine jongen een keer mee mag, slaat het schaatsvirus toe en wordt het tennisracket terzijde gelegd. Huiswerk op de heenreis, een paar rondjes op de baan, flesje chocomel en dan weer slapend op de achterbank richting Dreumel. 

Als hij negen jaar oud is, meldt hij zich aan bij de ijsclub in Vught en krijgt hij schaatsles op de ijsbaan in Den Bosch. Twee jaar later komt hij terecht in Eindhoven en kan hij aan de slag op een 400 meterbaan. Talent blijkt voldoende aanwezig, waarna de stap wordt gemaakt naar de gewestelijke trainingsgroep in Breda. Twee keer in de week rijden pa of ma twee jaar lang richting Breda. Het een leidt tot het ander en via een tussenstap in Utrecht komt hij uiteindelijk in het schaatswalhalla Heerenveen terecht.

Jos heeft inmiddels het Pax Christi College in Druten afgerond en besluit alles op het schaatsen te zetten. In de periode in Heerenveen maakt hij in de jaren die volgen grote stappen. De jaren 2014 en 2015 voelen als de grote doorbraak. Hij wordt uitgenodigd om voor Nederland wereldbekerwedstrijden te rijden en na een vijfde plaats tijdens het NK Allround wordt hij aangewezen als reserve voor het EK Allround.

De beloning voor al zijn inzet volgt al snel. Hij kan in 2015 een contract tekenen bij het Team JustLease, waar onder andere ook Ireen Wüst deel vanuit maakt. Vanaf dat moment gaat hij een zevental jaren als schaatsprof door het leven. In deze jaren schaatst hij in diverse teams waar Wüst bij betrokken is samen met latere topschaatsers als Marcel Bosker en Marwin Talsma. 

In de coronaperiode blijkt een verlenging bij het Team Talent-Ned onzeker. Er wordt contact gezocht met Jillert Anema, die hij zijn beste coach uit zijn carrière noemt. Na diverse gesprekken kan hij aansluiten bij diens Team Zaanlander (waarin onder meer Irene Schouten en Jorrit Bergsma, beiden winnaars van Olympische medailles, actief zijn). In deze periode maakt hij daarnaast vele trainingsuren samen met plaatsgenoot Sven Kramer. 

Hij wist dat wonen in Friesland niet voor altijd zou zijn. Zijn vriendin Judith, waar hij sinds zijn zestiende al mee samen is, maakte dagelijks voor haar werk de lange reis op en neer naar Arnhem. Inmiddels is het tweetal verblijd met een tweetal zoons en hebben ze in april dit jaar besloten dat het tijd is om terug te keren naar hun geboortestreek, het Land van Maas en Waal. Sinds augustus wonen ze in de Florastraat in Boven-Leeuwen, zoals ze zelf zeggen: 'weer heerlijk in de buurt van familie en vrienden'. De schaatscarrière is voorbij, voor Jos wachten nieuwe uitdagingen.

Jos de Vos