Opening eerste weekend KunstBakens in de protestantse kerk in Wamel
Opening eerste weekend KunstBakens in de protestantse kerk in Wamel Foto: Gerrit van Meurs

Openingsavond KunstBakens met broers Wouter en Robert Jan Stips

Cultuur

WAMEL - Een klein concertje van de broers Wouter en Robert Jan Stips in de protestantse kerk van Wamel vormde het hoogtepunt van de openingsavond van KunstBakens. Een zestigtal genodigden genoten van de gedichten en de muziek. De beide broers zorgden voor een inspirerende sfeer bij de start van de kunstroute.

Eerder op de avond sprak burgemeester Vincent Neerbos. Hij vertelde open over zijn eigen ervaringen met kunst en dat de liefde voor kunst hem zeker niet bij de op voeding al was meegegeven. De burgemeester pleitte voor verbinding in de samenlevingen was positief over de rol van kunst daarbij. De avond werd aan elkaar gepraat door de voorzitter van KunstBakens Gerrit van Meurs. Na een korte inleiding vertelde hij een verhaal naar aanleiding van het overlijden van Henk Hage, een van de deelnemende kunstenaars. Het werk van deze kunstenaar uit Beuningen is te zien in de Brouwershof in Maasbommel en vormt een requiem aaneen omgezaagde hoogstam fruitboomgaarden diens teler. En het postuum eerbetoon betreft nu ook de kunstenaar zelf.

Gerrit van Meurs liet vervolgens zijn lichtschijnen over de betekenis van kunst in het algemeen en KunstBakens in het bijzonder. Hij vertelde dat een kunstenaar altijd opzoek is naar vernieuwing en dat je risico’s moet durven te nemen, a.h.w. met de billen bloot moet durven gaan. Gerrit’s alter ego Tijs Tomeloos demonstreerde dat in een korte stemimprovisatie en oogstte daarmee veel enthousiasme van de aanwezigen. Maar het hoogtepunt van de avond was het optreden van de broers Stips. Wouter Stips is een van de deelnemende kunstenaars en zijn kleurrijke en speelse werk vormde het decor van deze avond. Wouter las een aantal van zijn originele en positieve gedichten voor. Zijn broer Robert Jan, die we kennen van de Nits en van zijn samenwerking met de Golden Earring en Freek de Jonge, verzorgde een muzikale omlijsting. Tussendoor speelde hij een aantal nummers uit zijn meer dan 50- jarige carrière in de popmuziek. Zo kwam o.a. She Was Naked voorbij, het nummer van Supersister, de band waarmee Robert Jan begin jaren 70 bekend is geworden. Heel bijzonder was een nummer waarin Robert Jan de muziek van Chopin in een bluesritme speelde en dat combineerde met de tekst van Radar Love van de Golden Earring. Zo kreeg de opening van kunstroute Kunst-Bakens een inspirerende en kunstzinnige sfeer. 

De 12e editie van KunstBakens is het komend weekend nog te bezichtigen: 26 kunstenaars exposeren hun werk op 15 locaties in het Land van Maas en Waal: zaterdag 1 en zondag 2 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Opening eerste weekend KunstBakens in de protestantse kerk in Wamel
Opening eerste weekend KunstBakens in de protestantse kerk in Wamel