Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Café Megens, Afferden

Op de plek van voormalig café Megens is eeuwen lang ’gepruufd’, oftewel gedronken. Al in 1765 was hier een café of herberg gevestigd.


Van 1902 tot 1934 heette het café ‘de Tramhalte’, omdat de stoomtram Maas en Waal er een halte en goederendepot had. Het café werd gerund door familie Van Mulukom. In 1938 werd het café verkocht aan Jac. Kolvenbach, die in het pand tevens een winkel opende, de Spar.

Sportcafé

Twintig jaar later werd het café over genomen door Al Megens en zijn vrouw Anneke Sengers. Het kreeg de naam sportcafé Megens. Het oeroude pand ging echter verloren tijdens een grote brand op 23 juli 1963. Het pand op de foto werd toen gebouwd en uitgebreid met een feestzaal.

In 1974 werd het café overgenomen door Jo en Janny Megens-Hulstein. Wie in Maas en Waal is er sinds die tijd niet geweest tijdens de optredens van bekende bands uit heel Nederland, of de dansavonden tijdens de ‘bouwvak'. Honderden bruiloften zijn hier gevierd, met een prima bediening.

Vloer

Met het bouwen van het nieuwe dorpshuis, kulturhus De Meent, is het café in 2010 verhuisd naar de overkant. De vloer, daterend uit 1964, heeft daar een nieuw leven gekregen.

Nieuwbouw

In datzelfde jaar werd het pand gesloopt om plaats te maken voor woningen. Door de ongunstige markt op dat moment kwam nieuwbouwproject Megenseind niet tot uitvoering, en lag het stuk grond jarenlang braak. In januari 2020 werd alsnog het startsein gegeven voor de bouw van negentien duurzame woningen. Aan het eind van dat jaar werden de eerste woningen op deze voor Afferden zo bijzondere plek betrokken.

Voormalig café Megens in Afferden.