Wikke en Jip
Wikke en Jip Foto: Eigen foto

Steun Team Wikke tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Mens

BEUNINGEN - ‘Team Wikke loopt voor uitzicht’, bestaande uit Wikke, voetbalvriend Jip en vier anderen, doet mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. De lopers hopen met hun deelname geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Leber. Een steentje bijdragen kan nog steeds.

De Beuningse Wikke Langbroek is 14 jaar oud, zit op het Dominicus College in Nijmegen en gaat na de zomervakantie naar 3 atheneum. In zijn vrije tijd voetbalt hij bij Beuningse Boys. Zo op het eerste gezicht is er met de tiener niets aan de hand. Toch veranderde zijn leven drie jaar geleden ingrijpend. ‘In groep 7 deed de schoolarts een oogcheck: met mijn rechteroog zag ik het gaatje wel, maar met links niet’, vertelt Wikke. Na allerlei onderzoeken krijgt hij de diagnose ziekte van Leber (LHON). Een paar maanden later is Wikke het zicht in zijn beide ogen bijna helemaal kwijt. Sindsdien staat zijn leven op de kop, niets is meer vanzelfsprekend. Lezen en schrijven lukt niet meer. Hij heeft braille geleerd en wordt begeleid op school. 

De ziekte heeft een enorme impact op het leven van Wikke, zijn familie en vrienden. ‘Eerst fietste ik nog naar school met een vriendje mee. De school was dichtbij. Maar naar de middelbare school fietsen gaat niet. Het feit dat ik niet zelf ergens naartoe kan gaan mis ik nog wel het meest.’

Ziekte van Leber
Leber is een zeldzame en moeilijk te behandelen oogziekte met grote invloed op het leven van patiënten. Door afsterving van oogzenuwen vormt zich een zwarte vlek centraal in het oog, zodat alleen perifeer nog zeer beperkt en vaag zicht resteert. Een behandeling heeft het meeste effect bij beginnende slechtziendheid. Sinds kort is er, onder voorwaarden, een medicijn beschikbaar. Het is alleen geen wondermiddel en helpt niet altijd of voor iedereen. Slechtziendheid blijft voor deze ziekte onafwendbaar en blijvend. Verder wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om de ziekte beter te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Steun Team Wikke
Ook Wikke krijgt de medicijnen, maar zijn zicht kent geen vooruitgang. Desondanks blijft de Beuningenaar positief. Hij wil graag een bijdrage leveren om het onderzoek naar Leber te ondersteunen. Zo ontstond in 2020 ‘Team Wikke’. Team Wikke is in het voorjaar van 2020 begonnen met een crowdfunding en heeft al veel donaties mogen ontvangen. Vanwege corona is de actie destijds stilgezet. Dit jaar gaat de Nijmeegse Vierdaagse weer door en komt ook Team Wikke weer in actie. Team Wikke steunen? Doneren kan via: kominactie.oogfonds.nl/team/team-wikke.