Edgar Danz.
Edgar Danz. Foto: John van Gelder

Eerste exemplaar routeboekje Versvoeten uitgereikt

Algemeen

DREUMEL - Onder grote belangstelling is afgelopen weekend in Dreumel het eerste exemplaar van ‘Versvoeten’ uitgereikt. De gids bevat tekst en uitleg bij de gelijknamige wandeling, die langs acht muurgedichten in Dreumel voert. 

Het routeboekje, en de muurgedichten, komen uit de koker van het Dreumels Poëtisch Genootschap; een club poëzieliefhebbers die in 2011 werd opgericht. ‘Niks officieels hoor. Zonder statuten en dergelijke. Maar wel met de intentie om poëzie bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, en amateurschrijvers en -dichters een podium te bieden.’ Aan het woord is Edgar Danz, præses van het genootschap. Aanvankelijk bleven de activiteiten beperkt tot open podia. Later ontstonden er ideeën over het aanbrengen van gedichten in openbare ruimte.

Mijmeren
‘Op een mooie zomerdag in 2018 kwamen enkele leden van het genootschap samen op het terras van brasserie ‘Aan tafel bij Jan’. Uitkijkend op appartementencomplex Rooij Staete mijmerde een van ons: “daar, op die witte muur, zou een gedicht moeten komen.” Een ander vervolgde: “Denken aan Holland, zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan.” Het bleek de geboorte van een serie muurgedichten in Dreumel. In 2019 werd het eerste gedicht onthuld. Een jaar later volgde “Mijn moeder is mijn naam vergeten” bij zorgcentrum St. Barbara.’

Poëzieroute
Van lieverlee ontstond het plan om een poëzieroute te realiseren, met meerdere gedichten, op verschillende panden in Dreumel. Mede door het coronavirus, en het stilliggen van binnenactiviteiten, kon de straatpoëzie in rap tempo worden uitgebreid. Afgelopen december werd het achtste en laatste gedicht aangebracht bij de voormalige woning van voorzitter Edgar Danz, aan de Waaldijk. Het gedicht, door Danz zelf geschreven, is een ode aan het huis, het dorp en de poëzie in zijn algemeenheid.

Verhaal
‘Achter elk gedicht zit een verhaal’, laat hij weten. ‘Deze zijn terug te vinden in het routeboekje. In de gids staat, naast informatie over het gedicht en de dichter, ook informatie over het pand. Mede dankzij de inzet van Bea van Leur en Jos van Koolwijk van stichting Tremele, en mijn dochter Sarah, hebben we een prachtig naslagwerk samen kunnen stellen.’

De presentatie van ‘Versvoeten’ is voor Edgar en zijn compaan Bart Sikkens een mooie gelegenheid om een punt te zetten achter hun inspanningen voor het genootschap. ‘Nu zijn anderen aan zet’, aldus Edgar. 

Het boekje is voor 5 euro te koop bij Brasserie ‘Aan tafel bij Jan’ in Dreumel (Rooijsestraat 48).