Trappenhuis van ondergrondse lanceer installatie.
Trappenhuis van ondergrondse lanceer installatie. Foto: Martin Bruining

Crowdfunding voor project Heerewaardense fotograaf

Algemeen

HEEREWAARDEN - Met het binnenvallen van Oekraïne en het in hoogste staat van paraatheid brengen van Ruslands Strategische raket troepen zijn de spanningen uit de Koude Oorlog weer terug op het toneel. Een wapen dat al jaren naar de achtergrond leek te zijn verdwenen, de ballistische kernraket, is door deze beslissing weer een actueel onderwerp geworden. De Heerewaardense fotograaf Martin Bruining legde sinds 2010, samen met historicus Arnold Pronk, vast wat er nog resteerde van de nucleaire dreiging uit de voormalige Sovjet-Unie. Een crowdfunding moet geld bij elkaar brengen om de bevindingen in boekvorm uit te brengen.

Tijdens de Koude Oorlog stond er in de voormalige Sovjetlanden Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland een behoorlijk arsenaal aan raketten voor de middellangeafstand opgesteld, gericht op West-Europa. Hoe zagen deze locaties eruit, wat gebeurde er en wat is er meer dan 30 jaar na dato nog van over? De Heerewaardense fotograaf Martin Bruining reisde samen met historicus Arnold Pronk vanaf 2010 naar deze locaties om een antwoord te vinden op deze vragen. Van de in totaal 159 basissen die verspreid over de verschillende landen lagen zijn er 105 bezocht en gefotografeerd. De foto’s geven een beeld van een fascinerende wereld van in verval geraakte gebouwen en ondergrondse gangenstelsels. ‘Als je rondloopt op deze locaties lijkt het wel alsof ze getroffen zijn door hun eigen wapens’, aldus Bruining. ‘Ook hebben we in Oekraïne oud-militairen gesproken die uitgebreid vertelden over het leven op de basis en de trainingen die ervoor nodig waren om met deze wapens te werken.’

Meer dan vijftien jaar onderzoek naar de locaties van de middellange afstand kernwapens leidde tot een schat aan informatie, zowel in beeld als in tekst. Nadat Arnold in 2019 overlijdt komt er een abrupt einde aan het project. De oorlog in Oekraïne, en de spanningen die dit tot gevolg heeft tussen de oude grootmachten, maakt het onderwerp echter weer actueler dan ooit. Daarom is besloten het project weer op te pakken en alle verzamelde informatie te bundelen in een rijk geïllustreerd fotoboek. Om dit boek gepubliceerd te krijgen loopt momenteel een crowdfunding. 

Meer informatie over het boek en de crowfunding actie, zie: www.naonsstilte.nl.

Oekraïne