De zussen Jeannette en Carolien.
De zussen Jeannette en Carolien. Foto: Ger Loeffen

Een ‘fleurige’ expositie in Cultuurkerkje Winssen

Cultuur

WINSSEN - ‘Het kan altijd beter’, hoorden de zusjes Jeannette en Carolien hun moeder vaak zeggen als zij weer een schilderij had gemaakt.

En zo hoort het ook; kunstenaars zijn nooit tevreden over hun laatste werk. Dan begint het proces weer opnieuw. Beter en mooier dan het vorige.

Vrijetijdsschilder
Maar als hun moeder Nettie Verheijen-Reijnders, bescheiden als zij was, komend weekend door het Cultuurkerkje van Winssen zou lopen, zou ze toch trots zijn op de mooie expositie die haar dochters hebben ingericht.

De in 1805 gebouwde ‘zaalkerk’ fleurt helemaal op van de aquarellen van bloemen van Nettie Reijnders. Want daarmee signeerde zij haar werken. Het kerkje stond sinds 2016 leeg en dankzij een groepje omwonenden heeft het nu haar wedergeboorte gevonden als Cultuurkerkje.

Onder de titel ‘Schilderij aan de muur, Winssen meer natuur’ heeft de werkgroep met de zussen een tentoonstelling ingericht van de Brabantse vrijetijdsschilder. De juriste uit het Brabantse Berlicum nam na haar loopbaan onder andere als advocaat, het penseel ter hand en schilderde in 20 jaar een groot aantal aquarellen.

Goede doelen
Carolien (de jongste van de zussen) kijkt terug in de tijd: ‘Toen ik ging studeren en het huis uitging, begon moeder te schilderen. De laatste jaren van haar leven schilderde ze niet meer, maar toen ze in 2018 stierf liet zij een huis vol schilderijen na. We hebben toen het plan gemaakt om de werken te gaan verkopen en de opbrengst ten goede te laten komen aan de natuur.

De titel van de tentoonstelling zegt dus iets over de opbrengst van de schilderijen. Die gaat namelijk volledig naar de natuur in Winssen. Bestuurslid van het Cultuurkerkje Ria Straathof: ‘We financieren hiermee de aanplant van streekeigen hagen langs het Winssense Klompenpad. Hiermee creëren we een meer divers landschap en vergroten we de biodiversiteit.’

‘Onze ouders waren van de natuur en de dieren’, vult Jeannette (iets ouder dan Carolien) aan. Dit past dus helemaal in de geest van onze ouders.’

Boomgaard ’t Groene Hart
Een ander deel van de opbrengst gaat naar het behoud van de historisch boomgaard ’t Groene Hart, die naast de kerk in het hart van Winssen ligt, door aanplant van nieuwe hoogstamfruitbomen.

Straks kunnen de inwoners van Winssen dus genieten van meer natuur langs het Klompenpad en in het hart van Winssen. Met dank aan Nettie Verheijen-Reijnders en beide zussen.

Misschien gaat de eerst geplante hoogstam fruitboom wel ‘Dimphna Antonetta’ genoemd worden. Naar de prachtige voornamen van Nettie. Daar kan Winssen trots op zijn. 

De verkooptentoonstelling van de kleurrijke schilderijen van bloemen is aankomende zaterdag en zondag te zien in het Cultuurkerkje in Winssen van 11.00 tot 16.00 uur.

Door Ger Loeffen