Verstedelijkingsvisie voor de regio

REGIO - 'Meer landschap, meer stad' is het motto van de Verstedelijkingsvisie voor onze regio. Meer groei, maar aan de andere kant de 'groene leefkwaliteit' versterken lijken twee uitgangspunten die elkaar tegenspreken. 

Gemeenteraden in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, waar Druten en Beuningen onder vallen, werken met elkaar samen om te komen tot een plan dat beide elementen in zich moet hebben. Het is de bedoeling dat dit jaar concrete afspraken worden gemaakt over investeringen. Daarvoor moet er eerst een plan op tafel liggen. Volgens Drutens wethouder AndrĂ© Springveld is de inzet dat tegenover elke vierkante meter gerealiseerde bebouwing twee maal zoveel groen/recreatie moet komen. 

In de visie gaat het over natuurherstel en -ontwikkeling en klimaatmaatregelen. Ook in bestaande wijken moet meer aandacht komen voor groen. Tegenover die 'groene' onderwerpen staan maatregelen die juist voor meer bebouwing en bestrating gaan zorgen. Zo moeten stations, spoor en wegen worden doorontwikkeld, het openbaar vervoer moet beter en er moeten meer fietspaden komen. De transformatie naar kringlooplandbouw moet worden versneld en het woningbouwtekort ingelopen. 

De regio kent een groot tekort aan woningen. Samen met de regio Foodvalley levert de regio de komende jaren met de bouw van zo'n 100.000 woningen, waarvan 60.000 in onze regio, een belangrijke bijdrage aan de nationale woningbouwopgave. De beide regio's willen in juli van dit jaar de hoofdlijnen bespreken met het Rijk.