Inzamelen in Appeltern
Inzamelen in Appeltern Foto: Remo Hendriks

Diverse acties voor Oekraïense vluchtelingen

Mens

MAAS EN WAAL - Alinda en Dora uit Appeltern zamelen spullen in voor de mensen uit Oekraïne. De een doet dat met pasgeborene op de borst, de ander met een kleine op de rug. Het levert niet alleen een mooi resultaat, maar ook een mooi plaatje op. 

Voor Stichting Mensenkinderen zijn de twee bezig met een transport dat naar Moldavië gaat. Als het goed is, komen de goederen daar nog deze maand aan. Naast de actie van de Appelternse dames zijn er in Maas en Waal nog meer initiatieven. Ook winkeliers dragen een steentje bij.

Actie MobileCare
MobileCare Service & Repair, met vestigingen in Druten en Ewijk, heeft een actie opgezet waarbij ze mobiele devices gaat refurbishen en doneren aan vluchtelingen in Druten en Nijmegen. Mensen die defecte of oude laptops, telefoons of tablets hebben liggen, kunnen deze inleveren bij de vestigingen. Zelfs wanneer men zich afvraagt of een apparaat nog wel bruikbaar is. Alles is welkom. De oude of kapotte apparaten worden uit elkaar gehaald, en met de bruikbare onderdelen worden weer werkende apparaten gemaakt. De eerste vijf laptops staan al klaar. Hiermee kunnen vluchtelingen contact onderhouden met het thuisfront en kunnen kinderen bijvoorbeeld online les volgen of contact houden met vriendjes en vriendinnetjes. Tot op heden kent de actie een zeer goede respons. In beide winkels staan al verschillende kratten vol met oude toestellen en telefoons. Apparatuur die niet bruikbaar is, wordt op een nette (en veilige) manier afgevoerd. De data worden van de apparaten verwijderd. De actie duurt zolang er vraag is naar apparatuur.

Eigenaar Luciën Roelofs is ook in gesprek met de gemeente Beuningen of Mobile Care iets kan betekenen in de aanleg van WiFi in De Tinnegieter in Beuningen, waar vluchtelingen nu tijdelijk worden opgevangen.