Uitslagenavond in Druten met Stan van den Dobbelsteen en Peter Deurloo.
Uitslagenavond in Druten met Stan van den Dobbelsteen en Peter Deurloo. Foto: John van Gelder

Geen verrassende uitslag gemeenteraadsverkiezingen

Politiek

MAAS EN WAAL - De gemeenteraadsverkiezingen hebben in Maas en Waal geen enorme veranderingen gebracht in de politieke arena. Misschien is wel het meest opvallende wat er niet is gebeurd. 

Zo was er in Beuningen een grootste opgezette actie door de protestgroep Tegenwind die een fel tegenstander is van het windmolenpark dat gepland is langs de A50. Zij moedigden kiezers aan niet op Beuningen Nu & Morgen, D66, GroenLinks en de PvdA te stemmen. Die actie lijkt nauwelijks gevolgen gehad te hebben. Weliswaar verloor BN&M een zetel en won de antiwindmolenpartij VVD er eentje, maar dat gold ook voor D66 dat die juist een wam pleitbezorger van de turbines is. GroenLinks verloor wel een zetel, maar dat was al een restzetel destijds. Kortom: Beuningen heeft zich niet massaal afgekeerd van de windmolens en die plannen zullen dus ook niet wijzigen, tenzij de Raad van State roet in het eten gooit.

Wat er ook niet gebeurde was een zetel voor de VVD in Druten. sterker nog: ook de enige andere landelijke partij, het CDA, verloor ook de enige zetel in de raad. Gevolg is dat Druten nu alleen maar lokale partijen heeft, waarbij ook Dorpslijst Deest verdwenen is, want die deed al niet mee. Wat er ook niet gebeurde was een monsterzege voor Welzijn Druten. De partij die zich zo nadrukkelijk positioneerde als anti-fusiepartij heeft wel gewonnen maar niet voldoende voor een extra zetel. Kernachtig Druten en Dorpslijst Horssen mochten de twee vrijgekomen zetels erbij nemen. 

In West Maas en Waal deed de SP niet meer mee en verloor de VVD 1 van de drie zetels. Dat zorgde voor winst bij Sociaal Maas en Waal, CDA en de dorpslijst in Wamel die allemaal een zetel erbij kregen. Zowel FD Partij Beneden Leeuwen als FD Dreumel hebben drie zetels gekregen. FD maasdorpen, CDA, FD Wamel en Sociaal Maas en Waal kregen twee zetels en FD Boven Leeuwen moet genoegen nemen met één zetel. 

Zowel in West Maas en Waal, Druten als ook Beuningen is eigenlijk de verwachting dat de coalitie ongeveer hetzelfde zal blijven. in West Maas en Waal zal de federatie de VVD vast weer opzoeken. En Kernachtig Druten gaat ongetwijfeld in gesprek met de gezamenlijke dorpslijsten. In Beuningen kan er ook niet veel nieuws. VVD en CDA zijn tegen de windmolens, dus eigenlijk kan alleen de huidige coalitie door. 

De komende weken komt er vast meer duidelijkheid, maar heel spannend lijkt het nergens te worden. 

Door Patrick Huisman