Broodjesdropping in Dreumel tijdens Bevrijdingsdag in 2019.
Broodjesdropping in Dreumel tijdens Bevrijdingsdag in 2019. Foto: Henk van Coolwijk

Subsidie voor Tour de Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Tour de Waal heeft een subsidie van 5.000 euro aangevraagd voor de viering van Bevrijdingsdag in 2022. De organisatie heeft de afgelopen jaren in samenwerking met het oranjecomité Dreumel de activiteiten lokaal ingevuld. Door gewijzigde subsidievoorwaarden van de provincie Gelderland, kan het bestuur de activiteiten niet meer organiseren. Vanuit de provincie werd er een subsidie van 2.024 euro uitgekeerd.

De gemeente vindt het belangrijk om de bevrijding te blijven vieren en bewust te blijven van het leven in vrijheid. Ook vindt de gemeente belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen die tijdens de tweede wereldoorlog binnen de gemeente hebben plaatsgevonden, zoals de dijkbrand en de stoottroepen. 

Tour de Waal organiseert diverse activiteiten tijdens Bevrijdingsdag in de gehele regio, zoals de bekende broodjesdropping, bijeenkomsten met educatie en voorlichting en een colonne van oude legervoertuigen. Ook zijn er verschillende beleefroutes ontwikkeld met QR-codes. Op 5 mei krijgen deze routes extra aandacht. Zo gaan er extra pontjes varen voor fietsers. 

Door Hanneke de Vries