De nieuwe foyer van MFA Batenburg.
De nieuwe foyer van MFA Batenburg. Foto: Gem. Wijchen

Nieuwe MFA Batenburg levert energie op

BATENBURG - Een opmerkelijk detail van de nieuwe MFA in Batenburg is de energiemeter. Die staat op lichte milieuwinst. Het gebouw is deze maand in gebruik genomen door de kinderen van de Batenburgse school St. Jan Baptist.

Door Gerrit Jan Riedstra


Een trotse projectleider Ted van de Leur kan namens de gemeente Wijchen melden dat de zonnepanelen, warmtepomp en goede isolatie ervoor zorgen dat er minder energie in het gebouw wordt verbruikt dan het oplevert. Architectenbureau Croonen tekende voor het ontwerp van het complex.

De oplevering stond aanvankelijk gepland voor eind 2020. Van de Leur: 'Je maakt een planning, maar je weet nooit wat er gaat gebeuren. De levering van bouwmaterialen, met name staal, leverde de meeste vertraging op. Verder speelde natuurlijk ook corona een rol.' 

Naast de school krijgen voetbalclub V.V. Batavia en gemeenschapshuis De Hostert een plek in het gebouw. Op de plaats die vrijkomt met het vertrek van De Hostert komen twee woningen, met behoud van de oude gevel. Op de voormalige locatie van de school verrijzen negen woningen. De toekomstige bewoners hebben zich verenigd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Ze geven gezamenlijk opdracht voor ontwerp en bouw van hun woningen. Zo zijn ze goedkoper uit en kan ieder bouwen naar zijn eigen wensen. De bewoners gaan vier woningen bouwen: drie vrije sectorwoningen en één sociale koopwoning. Deze sociale koopwoning wordt gebouwd door woningstichting De Kernen, die naast deze woning ook vijf sociale huurwoningen bouwt.

De gymzaal van MFA Batenburg.