Wethouder Willy Brink: 'Druten moet zich transformeren.'
Wethouder Willy Brink: 'Druten moet zich transformeren.' Foto: John van Gelder

Wethouder Willy Brink: Drutense ondernemers zijn creatief

Zaken

DRUTEN - Drutense ondernemers zijn creatief en werken hard. Dat zorgt ervoor dat ze over het algemeen, tot nog toe, goed door de coronacrisis zijn gekomen. Dat stelt wethouder Willy Brink in aanloop naar de Dag van de Ondernemer, op 19 november.

Mathijs Bouman (Nieuwsuur, Financieel Dagblad) is die dag uitgenodigd als spreker bij het Ondernemers- ontbijt in de Bogerd, van 8.00 tot 10.30 uur. Hij vertelt op een leuke, vermakelijke en gepassioneerde manier over de grote waarde van ondernemers voor de economie en leefbaarheid in onze gemeente.

Willy Brink is een tevreden man waar het gaat om het ondernemers- klimaat in de gemeente. ‘Er heerst een goede sfeer. Dat vertaalt zich ook naar de cijfers. Eigenlijk, gezien het aantal inwoners, zouden we minder vierkante meter winkel- oppervlak moeten hebben. Maar dit kán, in Druten.’ Hij heeft aan het begin van de crisis een ronde gemaakt langs veel ondernemers in Druten. ‘Ondernemers hebben het heel zwaar gehad, maar er is bij de meesten een mentaliteit van “niet lullen maar poetsen”. Met die gedachte sta je sterk.’ Zoals ook in de Centrum- en detailhandelsvisie staat verwoord is het winkelaanbod in Druten zeer gevarieerd en wordt het gekenmerkt door vooral ook winkels die je elders nergens treft. Dat trekt mensen naar het dorp.

‘Daar moeten we ook naartoe’, stelt Brink. ‘Druten moet zich meer transformeren van een plek waar je kan kopen naar een plaats waar je wil zijn. Veel hangt op dat vlak af van de horeca, en hoe je bijvoorbeeld het centrum aankleedt. We zijn goed op weg maar er kan meer.’ Het marktplein bijvoorbeeld kan wat hem betreft gezelliger. De omvang van dat plein in combinatie met de weekmarkt stelt gemeente en ondernemers voor een grote uitdaging om er een aantrekkelijke plek van te maken. Verder mag van hem de bibliotheek naar het centrum, ook om mensen te trekken. De ruimte in de Bogerd die vrijkomt mag wat hem betreft worden aangewend voor het realiseren van een bioscoop. ‘Maar daar ga ik niet over’, stelt hij lachend. Ook over de pastorietuin gaat hij niet, maar openstelling daarvan zou een pre zijn voor de aantrekkelijkheid van het centrum. Gemeente en ondernemers zijn sinds twee jaar meer in samenspraak over het reilen en zeilen. De aanstelling van een centrummanager, gefinancierd door de gemeente, doet volgens Brink veel goed. De lijntjes blijven kort. Wat hem betreft zijn er geen harde noten te kraken tijdens het ondernemersontbijt. ‘Ik vind het vooral belangrijk dat de ondernemers elkaar weer kunnen treffen. Dat is lang niet vanzelfsprekend geweest. Ik denk dat daar veel behoefte aan is.’

Door Gerrit Jan Riedstra