Oude situatie
Oude situatie Foto: Heemkundevereniging Leeuwen

Van 1902 tot 1934 reed een stoomtram tussen Nijmegen en Wamel . Het tramstation in Boven-Leeuwen was bij Bes Elbers, herbergier in de Kerkstraat (later Willibrordusstraat) en van hieruit kon men de opstap naar Nijmegen of Tiel maken.

Ook de post of goederen (een zg verlaadstation) voor Boven-Leeuwen kon men hier in ontvangst nemen.

Wanneer men vroeger plezier wilde beleven, vaak in veel onschuldiger vorm dan wij het nu beleven, was het meestal de herberg, die als vermaakcentrum kon worden beschouwd.

Bij herberg Bes Elbers was dan ook een baan voor de leden van de handboogschutterij. Oorspronkelijk was de vereniging bij cafe Hopman aan de Dijk gevestigd maar een ruzie onder de schutters leidde ertoe dat een 2de handboogschutterij werd opgericht die uitweek naar Bes Elbers onder de naam “Recht door Zee”en gefinancierd door Toon Krijnen, gefortuneerd en invloedrijk Boveneinder.

Na Bes Elbers werd The Baars eigenaar en van 1958 tot 1965 zwaaide Wim Schiks er de scepter. Hij reed een van de eerste auto’s (een Opel) in Boven Leeuwen. Naast zijn cafe stond de fritestent van Gertje van den Hurk.

Van 1966 tot 1999 waren Tonnie en Joke Peters eigenaren van cafe-zaal “ ’t Centrum” aan de Willibrordusstraat. Geheel rechts (aan de Florastraat) was een bijbehorende slijterij gevestigd. Na het vertrek van de laatste eigenaren werd de vrijgekomen grond bestemd voor woningbouw. Jarenlang was deze hoek van Boven Leeuwen een begrip voor het dorp waar niet alleen “wat achterover werd gewipt” maar vaak gezellig werd gekaart en gebiljart!

Heemkundevereniging “Leeuwen”.


De foto’s (TOEN) staan in dezelfde volgorde als de aangeleverde tekst:

1. Bes Elbers (Tramstation)
2. The Baars en Wim Schiks (foto met auto voor de deur)
3. Witte gebouw (Tonny Peters)

Alle gebouwen stonden op precies delfde plaats. (Tweede verbouwd; laatste witte gebouw: nieuwbouw)
De nieuwe woningen (NU) staan op precies dezelfde plaats waar de cafe’s stonden.

Oude situatie
Oude situatie
Willibrordusstraat Boven-Leeuwen