Afbeelding
Foto: Pixabay

Aziatische tijgermug gespot in Nederland

MAAS EN WAAL - Dat het muggentijd is, zal niemand zijn ontgaan. De natte uiterwaarden momenteel zijn een ideale broedplaats voor de muggen. Op vijf plekken in Nederland, Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard, is zelfs de Aziatische tijgermug opgedoken.

Deze melding komt van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) die onderzoek doet naar deze exoot, een mug die niet van origine in Nederland voorkomt. Volgens de NVWA is de kans klein dat de Aziatische tijgermug een virusziekte als dengue (knokkelkoorts), gele koorts, zika, chikungunya, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking overbrengt, maar de mogelijkheid bestaat, zowel op mens als op dier. Een waarschuwing is daarom op zijn plaats en is het goed om de Aziatische tijgermug te herkennen. De kenmerken van een Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) zijn: rood omringde witte uiteinden van de achterpoten, witte uiteinden van de palpen en een witte streep op de rug. Daarnaast is duidelijk te zien dat een Aziatische tijgermug zwart/wit is gekleurd (bron NVWA).

Treft u een tijgermug aan, maak dan melding bij het NVWA (www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/aziatische-tijgermug).