Renovatie Kasteel Wijchen, vloer binnenplaats.
Renovatie Kasteel Wijchen, vloer binnenplaats. Foto: Dick vogelzang

Renovatie Kasteel Wijchen vordert gestaag

Zaken

WIJCHEN - Museum en kasteel Wijchen zijn al enige tijd gesloten. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe inrichting van het museum, en de renovatie van Kasteel Wijchen is in volle gang. De Wijchense fotograaf Dick Vogelzang legt in opdracht van de Gemeente Wijchen en Museum Kasteel Wijchen de gehele renovatie van Kasteel Wijchen vast op foto. Bijna wekelijks fotografeert hij de voortgang van de renovatiewerkzaamheden. Bekijk het fotoalbum op www.museumwijchen.nl.

De renovatie van het kasteel was noodzakelijk om het pand in stand te houden. ‘Op een gegeven moment bleek dat de toren uit het lood stond en dat er scheuren en verzakkingen waren ontstaan. Eén van de muren bleek zelfs te zweven, omdat het fundament was weggespoeld. We moesten ingrijpen om gevaarlijke situaties te voorkomen’, aldus wethouder Nick Derks, in een interview met stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen. Middels een grootscheepse opknapbeurt wordt het zeventiende-eeuwse kasteel in zijn oude staat hersteld. Het gebouw wordt beter inzetbaar, en diverse kamers krijgen hun originele karakter terug. Ook wordt het kasteel beter toegankelijk.

Pareltje van het gerenoveerde kasteel wordt de binnenplaats, die met een volledig glazen dak overkapt wordt. Hier komt de vernieuwde entree, de balie van het VVV en het museum, en de museumwinkel. Een andere eyecatcher is de loopgoot in de kelder, die bezoekers straks de gelegenheid geeft een rondje door de keldergewelven te maken. Men treft er onder andere een historische keuken, de oude kolenkelder en het cachot uit de twintigste eeuw. Tijdens de uitdieping van de kelders kwamen nog twee verrassende vondsten tevoorschijn; een zeven meter lange muur van kloostermoppen uit de veertiende eeuw en een tweede zeventiende-eeuwse waterput met afvoergootje, bedoeld voor het wegspoelen van vuil water. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de loopgoot.  

Tegelijk met de renovatie van het kasteel richt Museum Kasteel Wijchen de vaste collectie opnieuw in. Het gehele museum wordt stijlvol en tijdloos vormgegeven als ‘ontdek- en beleefmuseum’, waarin de vaste presentatie verrast en de ‘magie’ van het kasteel zijn werk gaat doen. Er valt straks van alles te beleven, ook voor kinderen. 

De herinrichting van het museum zal tezamen met de renovatie van Kasteel Wijchen eind 2021 zijn voltooid. 

Renovatie Kasteel Wijchen, loopgoot